Programul “Suflet pentru suflet”: Copiii si seniorii din sistemul de asistenta sociala se viziteaza si participa la activitati comune
Primarul General, Gabriela Firea: “Este un proiect in care cred foarte mult. Ilustreaza foarte bine grija pe care o comunitate trebuie sa o manifeste fata de seniorii si copiii sai”
Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala de la nivelul Municipiului Bucuresti, desfasoara primul proiect social dedicat relationarii si socializarii dintre copii si seniorii bucuresteni din sistemul de asistenta sociala.
Crearea unui context de relationare intre cele doua categorii sociale, prin participarea la activitati comune, duce la o imbunatatire a confortului psihic si la satisfacerea nevoii de socializare, comunicare, apropiere si empatizare dintre generatii, de impartasire a valorilor umane, educationale si culturale.
Primarul General, Gabriela Firea:
“Am o preocupare aparte pentru ce inseamna grija pe care o comunitate trebuie sa o manifeste fata de seniorii si copiii sai, pentru felul in care le putem face viata mai buna, de aceea programul Suflet pentru suflet este unul in care cred foarte mult. Seniorii din centrele municipale primesc toata ingrijirea, dar contactul uman cat mai divers nu poate fi suplinit in totalitate de personalul angajat. De aceea, colegii mei au venit cu solutii moderne de lucru, pe care le-am sustinut din toata inima, pentru ca stiu ce beneficii aduce contactul intergenerational. M-am bucurat sa aflu ca putem creste calitatea vietii seniorilor nostri prin organizarea de vizite si activitati in comun cu copii: cei in varsta capata o dispozitie mai buna, cu efecte benefice asupra starii fizice, iar copiii au de castigat din contactul cu persoane care au deja o experienta de viata, care au raspunsuri la unele intrebari pe care cei mici si le pun. Le multumesc in mod special specialistilor si actorilor care au decis sa se alature acestui program.”
Proiectul se va desfasura, pentru inceput, prin organizarea unor vizite tematice de o zi, intre copiii din centrele de plasament si seniorii bucuresteni, incadrati in sistemul de protectie sociala a persoanelor varstnice, de la nivelul sectoarelor Municipiului Bucuresti, care si-au exprimat disponibilitatea de a se alatura acestui demers.
Primul eveniment din cadrul proiectului ,,Suflet pentru suflet” va avea loc luni, 22 iulie 2019, cand copiii din apartamentele familiale din cadrul DGASPC Sector 3 ii vor intalni pe seniorii din centrele de ingrijire “Sf. Ana” si “Floarea Sperantei” si din Clubul Seniorilor “Ramnicu Sarat”. Impreuna, vor participa la ateliere de pictura si origami, coordonate de specialisti in cele doua domenii artistice. Invitatul special al intalnirii este actorul Siviu Biris, cel care ii va antrena atat pe copii, cat si pe seniori intr-o explorare a frumosului.
In data de 23 iulie 2019 va avea loc cel de-al doilea eveniment al acestui program. Copiii inscrisi in Programul de prevenire a abandonului scolar din Complexul “Sf. Pantelimon” sector 2, alaturi de 15 seniori bucuresteni, beneficiari ai Centrului Rezidential pentru Persoane Varstnice “Speranta” sector 2 vor avea ocazia sa se intalneasca cu marea actrita a Teatrului „Ion Creanga” din Bucuresti, Alexandrina Halic, ”vocea” binecunoscuta de generatii intregi de romani, care a dat viata unor personaje de poveste.
Actrita Alexandrina Halic va prezenta in cadrul proiectului ,,Suflet pentru suflet” un moment artistic, oferind participantilor o intoarcere in timp, pe drumul amintirilor, antrenandu-i pe toti cei prezenti intr-o joaca de-a copilaria.
Acest proiect constituie un prim pas, in vederea instituirii unui model de bune practici, pentru realizarea unei conexiuni intre generatiile aflate in centrele de ingrijiri ale statului, cu scopul de a contribui la o mai buna satisfacere a nevoilor emotionale si sociale ale rezidentilor aflati in grija acestor institutii.
Copiii implicati in proiect vor interactiona cu seniorii din centrele de ingrijire pentru persoanele varstnice pe parcursul unei zile si vor desfasura impreuna cu seniorii activitati in aer liber sau spatii tematice, conform unui program care va tine cont de nevoile acestora. Activitatile sau intalnirile nonformale propuse spre implementare vizeaza desfasurarea unor ateliere de creatie, cercuri de pictura, muzica, desen, jocuri de societate, lectura, ateliere gastronomice, cu accent pe lucrul in echipa si pe schimbul de experienta dintre cele doua generatii.
Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, infiintat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 336/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, sprijina proiectele de interes public in vederea stimularii contributiei sectorului non-profit la cresterea si incurajarea participarii active a persoanelor de varsta a treia la viata comunitatii si isi propune organizarea, realizarea si desfasurarea, in regie proprie sau in parteneriat cu alte institutii publice, de actiuni, proiecte si programe socio – culturale si de voluntariat, destinate persoanelor de varsta a treia cu domiciliul in Municipiul Bucuresti, pensionari si nepensionari, care sa respecte identitatea, integritatea si demnitatea persoanelor varstnice.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.