Ca în fiecare an, în luna septembrie, sărbătorim, Zilele Europene ale Patrimoniului. În acest an, tema Zilelor este Biblioteca şi arhivele – comori ale patrimoniului cultural.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român celebrează acest eveniment în cadrul Zilelor Muzeului Ţăranului, aducând publicul aproape de Arhiva de Imagine a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
Facem acest lucru atrăgând atenţia că, din păcate, zeci de mii de artefacte din colecţiile documentare ale arhivei, precum şi poveştile de viaţă din spatele lor, sunt în pericol de degradare iremediabilă, din cauza finanţării deficitare.
Vino să afli de ce are nevoie o arhivă – şi, în general, un muzeu – ca să dureze şi să (ne) păstreze vii. Şi de ce, uneori, numai oamenii nu sunt de ajuns. Vorbim deschis despre viaţa şi moartea obiectelor la muzeu şi te invităm să afli ce înseamnă să lucrezi cu patrimoniul, dincolo de ceea ce vezi, în mod obişnuit, în cadrul expoziţiilor.
Când? Sâmbătă, 14 septembrie 2019, între orele 15.00-18.00
Unde? Şos. Kiseleff, nr. 3, pe peluza din faţa Muzeului Ţăranului
O arhivă – şi, în general, o colecţie muzeală – nu are nevoie de multe ca să trăiască sănătos: un spaţiu de depozitare adecvat, într-un climat controlat, echipamente de protecţie care să asigure mânuirea obiectelor în condiţii optime, echipament tehnic modern pentru studierea lor şi o mână de specialişti care să asigure intervenţiile de conservare curativă şi de restaurare. Şi, nu în ultimul rând, minime finanţări care să susţină cercetarea, activarea şi deschiderea colecţiilor către public.
Iar pentru a supravieţui, omul de muzeu a devenit omul bun la toate: pe lângă arhivarea, conservarea, documentarea, cercetarea, digitizarea şi punerea în valoare a artefactelor, cu toata birocraţia aferentă, face lobby şi atrage sponsorizări, igienizează spaţiul şi dă cu vopsea lavabilă, luptă haiduceşte cu praful, umezeala în exces, microorganismele, vânează finanţări şi nu se plânge; ştie că aşa-i în cultură. Aici, lucrezi din pasiune.
Dacă îţi pasă, dacă crezi în necesitatea păstrării memoriei colective, vino să participi alături de noi, la evenimentul simbolic prin care dorim să atragem atenţia asupra importanţei patrimoniului pe care îl administrăm.
FB EVENT: https://www.facebook.com/events/374801693214026/
informaţii suplimentare: arhivamtr@gmail.com
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.