Site icon laBucuresti.ro

Festival de trei zile 1-3 Noiembrie, Uzina Electrică Filaret

Bucureşti, 9 octombrie – La doi ani de la lansarea One Night Gallery, prima galerie de new media art, după 11 ediţii în cadrul cărora publicul s-a bucurat de arta contemporană în toate formele tehnologiei, de la videomapping la AR, VR şi AI, iniţiatorii One Night Gallery lansează RADAR (Romanian Artists Developing Alternative Realities), festival de new media art care va avea loc între 1 şi 3 noiembrie la Uzina Electrică Filaret.

RADAR este şi o platformă de scouting a proiectelor emergente de artă şi tehnologiei dedicată artiştilor contemporani. Această lansare vine ca urmare a potenţialului imens al unei nişe în care tehnologia se transformă în mediu artistic de expunere pentru artiştii români şi se concentrează pe extinderea ariilor de expresie şi experimentare artistică. Structura proiectului se sprijină pe 9 piloni cu identitate distinctă: Realitate Virtuală, Realitate Augmentată, Inteligenţă Artificială, Proiecţii Video, Instalaţii Interactive, Game Art, Robotică, Music & Tech, Education & Playground şi reuneşte artişti şi dezvoltatori din toate aceste domenii într-un format inovator şi imersiv pentru public.

Alina Anca, unul dintre artiştii prezentaţi la RADAR, povesteşte: „Artele digitale emergente au, în acest moment, un dublu rol: acela al transmiterii mesajului artistic, asemenea oricărui act creativ din cele mai străvechi timpuri, precum şi cel al aducerii în faţa privitorului a unei mici „revoluţii” tehnice, a proceselor prin care artistul nu este doar un gânditor sau un meşter priceput, ci şi un explorator curios al potenţialului tehnologic actual, un pionier care doreşte să inspire curajul, joaca şi experimentul ca norme sociale pentru a ne aprofunda cunoaşterea.”

RADAR este platforma care înglobează toate aceste mişcări creative sub o manifestare unitară, aducând în faţa publicului zeci de proiecte care, odată cunoscute de public, se vor transforma într-o mişcare artistică emergentă de sine stătătoare.

„După doi ani de la lansarea One Night Gallery, am avut ocazia să vedem apetitul publicului pentru infuzia tehnologiei în artă. Suntem în punctul în care tehnologia este din ce în ce mai prezentă în arta contemporană şi din acest motiv, lansăm RADAR, o platformă ce dă voce tuturor artiştilor contemporani care duc inovaţia prin tehnologie în toate domeniile conexe artei. Această platformă va fi baza unei noi mişcări în arta contemporană şi această infuzie de nou va putea fi împrumutată de zona de fashion, de tehnologie, de muzică, de branding creativ, astfel încât acest demers să reprezinte punctul 0 al unei noi paradigme în artă” a declarat Mădălina Ivaşcu – co-fondator One Night Gallery şi RADAR.

„Ne dorim totodată să subliniem şi dezvoltăm rolul educaţional al acestui proiect, prin urmare pe parcursul celor trei zile se va desfăşura şi un hackathon pentru proiecte de AR şi VR. Un demers care încurajează experimentele artistice şi colaborarea între artişti şi dezvoltatori din medii diferite. În plus, vom amenaja şi o zonă dedicată copiilor unde vom lansa noua colecţie de haine augmentate pentru copii şi o carte de poezii cu realitate augmentată, susţinută de Samsung, ce poate fi vizualizată prin aplicaţia dARe by Samsung” declară Sorina Topceanu – co-fondator One Night Gallery şi RADAR.

Proiectul RADAR are ca fundaţie o abordare curatorială aparte şi generează punţi conceptuale originale între artişti, dezvoltatori, studiouri de creaţie, ateliere de producţie, instituţii culturale şi comerciale.

„Piaţa de motion graphics si animatie din România este încă la început, dar gradual, observăm cum se înmulţesc studiourile dedicate acestor forme de artă şi cred într-o creştere semnificativă a creativilor şi clienţilor care vor merge pe această cale în următorii doi ani. Ne-am decis să sărbătorim animatorii locali invitaţi la RADAR prin a le expune conţinutul de scurtă durată pretabil canalelor de social media (Instagram, Facebook sau TikTok). Vom avea şi doi invitaţi speciali români cărora le vom dedica showcase-uri” explică Dragoş Boţcău, curatorul secţiunii de animaţie din cadrul RADAR.

O manifestare a proiectelor dezvoltate in-house care folosesc inteligenţa artificială pentru a genera artă este setul de vizualuri RADAR. Pentru afişul festivalului au fost folosite 35.000 de postere pentru a instrui inteligenţa artificială, iar posterele generate sunt creaţii artistice cu trăsături unice şi neaşteptate. Acest AI a fost dezvoltat in-house sub formă de GAN (Generative Adversarial Network), un sistem de reţele neuronale care generează artă după analiza prealabilă a unui set vast de imagini. Unicitatea proiectului derivă din puterea sa de a procesa şi de a transforma seturi de date în inovaţie artistică, prezentă şi la RADAR.

Biletele au puse în vânzare pe Bilete.ro, iar mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/events/1116253685432335/.

Partenerii RADAR sunt: Samsung & dARe by Samsung, Ubisoft, Clever, Stay Sharp, 360 Revolution, Aural Eye, H3, Cinetic, DJ Super Store, Anim’est, Electricasem, Radio Guerrilla, Ringier, IQads, Zeppelin, Modernism.ro, Igloo, The Institute, Designist, Revista Biz, Feeder.ro, Radio România Cultural, Munteanu Recomandă, Blitz TV, Revista Atelierul, Asociaţia Art Out, Caţavencii, Infomusic.ro, Zile şi Nopţi, Start-up.ro, Iqool.ro, AGERPRES.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version