Servicii stomatologice gratuite și de calitate pentru elevii bucuresteni

Social

Elevii din București au acces gratuit la tratamente stomatologice executate la cele mai moderne standardeDotări în valoare de peste 2 milioane de euro au fost realizate în ultimii 3 ani în cabinetele de medicină generală și stomatologice. Finanțarea a fost asigurată de Primăria Capitalei, prin ASSMBNumărul de medici și asistenți din cabinetele stomatologice școlare a crescut cu 30% față de 2016

Sănătatea constituie una dintre prioritățile actualului mandat, iar elevii bucureșteni sunt printre principalii beneficiari la acest capitol. Preșcolarii, elevii, liceenii și studenții din sistemul de învățământ de stat beneficiază în Capitală de 441 de cabinete de medicină generală și 157 de cabinete stomatologice școlare și universitare, în care Primăria Capitalei investește constant.
Primarul General, Gabriela Firea: “Elevii din București au acces gratuit la tratamente stomatologice executate la cele mai moderne standarde. În ultimii 3 ani, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a finanțat cu 2,1 milioane de euro (peste 10 milioane de lei) dotările necesare pentru medicina școlară. Astfel, în prezent, jumătate din cabinetele stomatologice din București au unituri noi, iar în majoritatea cabinetelor aparatura nu este mai veche de 10 ani. Investițiile continuă, de aceea facem apel la școlile care încă nu au intrat în program să identifice spațiile necesare pentru ca și elevii lor să poată beneficia în mod gratuit de condiții de tratament stomatologic similare cu cele din mediul privat.

Acolo unde investițiile au fost finalizate, copiii și părinții au fost extrem de mulțumiți că se poate realiza performanță medicală și la stat. Mulțumirea lor este principalul nostru obiectiv, la fel ca în orice alt domeniu în care investim pentru a crește cât mai mult calitatea serviciilor publice. Dorim ca bucureștenii să recapete încrederea în capacitatea și dăruirea oamenilor care profesează în sectorul public, pe care le susțin constant prin modernizarea dotărilor și a condițiilor de muncă. Deja am făcut dovada, în cabinetele în care am investit, că și specialiștii pot acorda servicii medicale de o calitate net superioară atunci când au la dispoziție un mediu de lucru performant ”.
În total, în perioada 2017-2019, pentru cabinetele stomatologice au fost achiziționate 74 de unituri noi, în valoare de 3,1 milioane de lei (700.000 de euro) și sterilizatoare în valoare de 863.725 de lei (190.000 de euro).
Modernizarea cabinetelor din unitățile școlare a fost realizată prin dotarea cu aparatură medicală nouă, obiecte de inventar, medicamente, dezinfectanți, consumabile pentru sterilizare, materiale sanitare, materiale de curățenie, consumabile, etc.

Totodată, calitatea actului medical în aceste spații a crescut prin atragerea unui număr mai mare de cadre medicale: cu 30% mai multe astăzi față de anul 2016. Astfel, numărul de medici și asistente din cabinetele stomatologice a crescut în acest interval de la 227 la 295, iar angajările continuă, în prezent fiind în desfășurare mai multe concursuri.
În acest an școlar, 7 noi unități s-au alăturat programului municipal și au pus la dispoziție spațiile necesare, astfel încât Primăria Capitalei, prin ASSMB a putut înființa aici 7 cabinete noi, pe care le-a dotat cu unituri de ultimă generație. Este vorba despre Liceul Greco Catolic „Timotei Cipariu” din sectorul 1, Școala Gimnazială Nr. 64 „Ferdinand I” din sectorul 2, Școala Gimnazială Nr. 55, Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” și Școala Gimnazială Nr. 89 „Nicolae Labiș” din sectorul 3, Școala Gimnazială Nr. 99 din sectorul 4, Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja„ din sectorul 5. Este important, în acest sens, de amintit contribuția Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
Succesul de care s-a bucurat programul s-a reflectat în creșterea numărului de consultații stomatologice și tratamente gratuite, astfel: numai în cele trei luni de la începerea anului școlar s-au efectuat 210.325 de consultații și tratamente, față de 277.288 câte s-au efectuat în tot anul școlar trecut.
O componentă a programului municipal a fost prevenirea afecțiunilor stomatologice prin procedeul de sigilare a molarului de 6 ani. Măsura are rezultate: în doar 2 luni de la lansarea campaniei au fost realizate 2.457 de sigilări, pentru 1.072 de copii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.