Nu fă aceste greșeli când amenajezi o baie mică

Social

Multe dintre locuințele româneșți, mai ales apartamentele de bloc, au băi mici, minuscule chiar comparând cu altele din țări mai vestice. Și totuși sunt un element esențial al spațiului de locuit care trebuie amenajat și întreținut cât mai estetic și inteligent.

Dacă tocmai construiești o casă, renovezi sau vrei să dai o față nouă băii tale, află că sunt anumite lucruri pe care ar trebui să le eviți într-o baie de dimensiuni mici. Și câteva dintre acestea sunt următoarele:

Aglomerezi spațiul cu obiecte de dimensiuni mari

Mă refer aici la cadă, duș, chiuvetă, toaletă dar și la rafturi sau orice altceva se dorește acolo. În primul rând este bine să planifici, să măsori, să te asiguri că nu încarci spațiul, că e loc destul pentru trecere și activitățile de acolo, că ușa și geamurile au loc să se deschidă, că nu te lovești de diverse obiecte atunci când folosești baia. Exista producatori de termopane Bucuresti care pot executa ferestre si usi, la comanda, pe dimensiunile dorite. Desigur că toți ne dorim o cadă cât mai lungă și încăpătoare, o chivetă care să arate bine, eventual pusă pe  un lavoar modern, destul spațiu de depozitare pentru obiectele proprii etc…dar nu putem avea toate acestea într-o cameră foarte mică. Păstrează o distanță minimă de cca 20 cm între obiecte.

Pentru depozitare poți alege rafturi de dimensiuni mai mici, mai înguste, crea nișe, dulap sub chiuvetă, corpuri suspendate sau alte metode de depozitare în loc să plasezi dulapuri și rafturi mari în baie.

Alege o cadă de dimensiuni reduse sau înlocuiește-o cu un duș. Dușul la nivelul pardoselii va face camera să pară mai mare, spre diferență de cel tip cabină.

Există chiuvete cu format alungit, dreptunghiulare, ocupă mai puțin spațiu și arată și modern.

Găsește alt loc în casă (în hol, balcon, bucătărie, o debara) pentru mașina de spălat, coș de rufe și alte tipuri de activități pentru a avea destul spațiu și un design atrăgător al băii

De asemenea păstrează ordine și nu aglomera o baie mică cu multe decorațiuni tip: tablouri, perdele, bibelouri, mileuri, plante, covorașe etc. Dacă ții neapărat să pui un covor, alege ceva de dimensiuni mici, simplu nu din cel gros și de aceleași nuanțe ca și pardoseala.

Culorile alese sunt închise accentuând impresia de spații mici și întunecate

Poate negrul, maro, albastrul marin, verdele și alte culori puternice sunt la modă, arată luxos sau sunt nuanțele tale preferate, dar o baie mică în care gresia, faianța, varul, obiectele de acolo sunt de culori închise va face un deserviciu spațiului. Va arăta mult mai mic și înghesuit, mult mai întunecat, mai ales dacă ai și o fereastră mică.

Pentru băile mici este bine să folosești alb, crem, gri și alte nuanțe deschise și dacă se poate să folosești aceeași culoare, cel mult două pentru pereți, pardoseală dar și  pentru instalațiile sanitare de acolo.

Desigur culorile și designul băii trebuie să îl continue pe cel al casei tale, dar nu uita că baia este și un spațiu de relaxare, de refacere, așa că poți folosi culori naturale, stil spa.

Fragmentare inutilă a spațiului

Mătușa mea stă la țară și și-a amenajat baia într-una dintre camerele casei, pentru că nu proiectaseră baie de la început. Deși încăperea e destul de mare și are și două ferestre cu multă lumină, de câte ori intru acolo am impresia de spațiu strâmt, fragmentat, inestetic.

Au ales faianța din dreptul căzii să fie de altă culoare față de restul camerei și parcă e o altă încăpere. Restul pereților au aceeși culoare de faianță pusă până sus, dar undeva pe la mijloc e pus un rând orizontal de faianță îngustă decorativă și vizual taie din înălțime. Gresia aleasă și aceasta în două nuanțe, a fost pusă nu știu prin ce inspirație ca un fel de covor lung pe mijloc, foarte de efect. Iar acest efect e că face camera să pară mai îngustă, deși e pătrată și îți poartă privirea spre un ”extraordinar” obiect accent: un boiler pe lemne cârpit și afumat.

Am dat doar un exemplu tragi-comic, dar am vrut să scot în evidență niște elemente care pot tăia din continuitatea unui spațiu, care îl pot face să pară fragmentat : combinații de culori plasate în anumite zone ale băii, brâuri, lambriuri, stocaturi, faianță pusă numai pe jumătate sau trei sferturi din perete. De asemenea despărțituri create în dreptul băii, toaletei, sticlă sau perdea fixă pusă în dreptul căzii, duș tip cabină, așa cum am precizat mai sus. Poate că pare logic să ai intimitate, mai ales dacă e o baie unică în casă și la un loc cu toaleta, dar mai bine folosești soluții mobile și nu permanente de divizare a spațiului.

Un perete în relief (imitație de cărămidă, piatră) poate de asemenea să facă spațiul să pară mai mic. Dar oglinzile mari de baie sau dulapurile cu oglinzi și sursele de iluminat folosite inteligent fac baia să pară mai spațioasă. De asemenenea alege gresie și faianță de format mare pentru că măresc optic încăperea.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.