Salvaţi Copiii dotează Secţia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti

Social

– Până la 31 iulie, fiecare dintre noi poate contribui la salvarea copiilor prematuri –

Bucureşti, 10 iulie 2019: În maternităţile de gradul III, dotate cu aparatură medicală esenţială salvării copiilor prematuri sau cu patologii severe, ajung prin transfer nou-născuţi şi de la alte spitale, precum şi gravide cu patologii complexe asociate sarcinii. Este cazul Maternităţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde Salvaţi Copiii donează un ventilator neonatal de ultimă generaţie, în valoare de 35.000 de Euro, din fonduri colectate la Semimaratonul Bucureşti.

Este cea de-a doua dotare pe care organizaţia o face Secţiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde anul trecut au ajuns două incubatoare în valoare de 33.200 de Euro. În anul 2019, Salvaţi Copiii România donează maternităţilor din Regiunea Bucureşti – Ilfov aparatură medicală în valoare totală de 236.443 de Euro.

În ultimii opt ani, Salvaţi Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 72.000 de copii.

Până la 31 iulie, fiecare dintre noi poate contribui la salvarea copiilor prematuri, redirecţionând 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a maternităţilor.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-au născut, în 2018, 2.782 de copii, dintre care 436 au fost naşteri premature. În primele luni din 2019, aici au venit pe lume 1.140 de copii, 168 fiind naşteri înainte de termen.

Pentru că intervenţia în cazuri severe presupune aparatură medicală adecvată, Secţia de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alţi 22 de nou-născuţi în 2018.

Doctorul Adriana Dan, şeful Secţiei de Neonatologie, explică importanţa responsabilităţii sociale şi a implicării în programul de dotare a maternităţilor: „Îngrijirea prematurilor foarte mici necesită multe resurse, utilizând tehnologie medicală avansată şi medicamente costisitoare, dar viaţa micilor pacienţi este nepreţuită.

De aceea, suplimentarea bugetului alocat sănătăţii prin activităţile civice şi caritabile desfăşurate de organizaţiile neguvernamentale sunt de mare folos şi trebuie apreciată şi încurajată. Datorită colaborării cu Salvaţi Copiii, maternitatea SUUB deţine acum cel mai nou şi mai performant tip de ventilator neonatal, care va face diferenţa în îngrijirea nou-născuţilor.”

Pentru modernizarea Secţiei de Neonatologie şi oferirea de îngrijire de calitate pentru un număr mai mare de prematuri, medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti ar mai avea nevoie de 3 ventilatoare, 4 incubatoare, 5 monitoare de funcţii vitale, 20 de infuzomate, un aparat EKG, un dispozitiv de răcire corporală şi un aparat EEG, în valoare totală de 238.000 de Euro – echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi

Ţara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, aşadar sunt acoperite doar 50% din necesităţi.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a explicat: „Dotarea maternităţilor din România reprezintă o prioritate naţională şi ar trebui definită ca atare în orice program de guvernare. De aparatura medicală depind atât supravieţuirea copiilor născuţi prematur, cât şi calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru.

O viaţă nu se poate salva cu mâinile goale, atunci când e vorba despre un prematur de nici 1.000 de grame, care trebuie ajutat să respire, să îşi dezvolte organele, înainte de a putea rezista în mediul extern. Sunt maternităţi de care Salvaţi Copiii se ocupă constant. Acest lucru nu ar fi posibil fără implicarea susţinătorilor şi a medicilor dedicaţi.

Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut în cadrul Semimaratonului Bucureşti, dotarea Secţiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti este posibilă datorită lor, a celor care au ales să se implice în cauza copiilor născuţi prematur.”

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte şi nu mai pot fi folosite.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre virtuţile sociale ale implicării: „Cauza copiilor născuţi prematur ar trebui să ne intereseze pe toţi. Eu sunt extrem de recunoscătoare Organizaţiei Salvaţi Copiii România, pentru că m-a învăţat cum să mă implic în această cauză frumoasă, dar extrem de grea. Cred că fiecare dintre noi este parte a schimbării în bine, iar atunci când gesturile bune vin împreună, rezultatul e o societate mai bună pentru toţi. Asta face mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit, pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână.”

Anul acesta, dotarea secţiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti este posibilă datorită fondurilor strânse la Semimaratonul Bucureşti, prin eforturile susţinătorilor – 100 de fundraiseri şi companii: DP World Constanţa, Deutsche Leasing România, Baker Tilly România, Mindit Services, Fox Mezeluri, Farmexpert, Dutchmed România, Ceetrus România, Bosch România, Dorna şi Canah.

Începând cu 2019, 2% a crescut la 3,5% pentru asociaţiile care furnizează servicii sociale acreditate, aşa cum este Organizaţia Salvaţi Copiii.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 3,5% din impozitul pe venit

Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, pentru că salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declaraţia Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei la administraţia financiară de care aparţine cu domiciliul.

Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Ştefania Mircea, Coordonator Program de Reducere a Mortalităţii Infantile, Salvaţi Copiii România, stefania.mircea@salvaticopiii.ro / www.salvaticopiii.ro

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

Salvaţi Copiii România şi-a asumat din 2010 o contribuţie importantă pentru reducerea mortalităţii infantile în România printr-un program amplu, naţional, desfăşurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităţilor cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, pregătirea cadrelor medicale şi implicarea specialiştilor în îmbunătăţirea politicilor publice şi a serviciilor privind sănătatea mamei şi copilului.