În Săptămâna Mare, Opera Naţională Bucureşti prezintă ‘Otello’, ‘PeerGynt & Carmina Burana’ şi ‘Faust’ în cadrul Seri de Operă Online

Divertisment

Opera Naţională Bucureşti transmite în Săptămâna Mare spectacolele ‘Otello’ de Giuseppe Verdi, ‘Peer Gynt & Carmina Burana’ de Edvard Grieg şi Carl Orff şi ‘Faust’ de Charles Gounod, în cadrul Seri de Operă Online.

Astfel, luni, 13 aprilie, ora 18:30 veţi putea urmări înregistrarea spectacolului ‘Otello’ de Giuseppe Verdi, în regia lui Giancarlo del Monaco, eveniment din 30.09.2018.

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online se va difuza spectacolul de balet ‘Peer Gynt & Carmina Burana’ de Edvard Grieg şi Carl Orff, în coregrafia lui Davide Bombana, eveniment din 18.05.2019.

În Joia Mare a Sărbătorilor Pascale, pe 16 aprilie, ora 18:30 vom difuza spectacolul ‘Faust’ de Charles Gounod, în regia lui Alexandru Tocilescu, eveniment din 17.01.2019.

Prima scenă lirică a ţării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare zi de luni şi joi a săptămânii. Ne dorim pe această cale, ca în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea, să fim mai aproape unii de ceilalţi prin muzică şi cultură, pe care le susţinem necondiţionat.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

#ramanemacasa

OTELLO de Giuseppe Verdi
Luni, 13 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/xboDKk2Krg4
(Trailer Otello – Opera Naţională Bucureşti)

Creaţia verdiană a reprezentat prin excelenţă o împletire perfectă a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, ‘Otello’ s-a dovedit a fi o capodoperă care s-a evidenţiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci şi prin trăirile tulburătoare şi puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral. Verdi demonstrează cu ‘Otello’ că numai pe un libret bun se poate realiza o muzică bună, ajungând să declare că ‘Dacă nu mi-ar fi teamă că devin utopic, aş fi tentat să afirm că pentru a obţine perfecţiunea posibilă a unei opere muzicale, ar trebui ca acelaşi om să fie autorul şi al versurilor şi al muzicii.’ Concluzia unanimă era că niciodată Shakespeare nu a avut vreun comentator mai demn decât Verdi.

PEER GYNT & CARMINA BURANA de Edvard Grieg şi Carl Orff
Miercuri, 13 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/qafWcvbv9Y0
(Trailer Peer Gynt şi Carmina Burana – Opera Naţională Bucureşti)

Ca structură, poemul dramatic Peer Gynt este un amestec de comedie cu momente de dramă, de fantezie şi realism, de poezie intimă şi grotesc buf, de feerie de esenţă folclorică şi viziune satiric caricaturală a viciilor compatrioţilor săi, de caldă evocare a lumii rurale, dar şi de demitizare a ţăranului norvegian. Piesa este plină de evocări din lumea folclorului şi vieţii scandinave, evocări dificil de sesizat şi de apreciat pentru un străin. Dintre toate operele mele, Peer Gynt e cea care mi se pare mai puţin făcută a fi înţeleasă în alte părţi decât în ţările scandinave, recunoştea autorul într-o scrisoare din 1880. Coregraful spectacolului vine cu o propunere inovatoare şi îndrăzneaţă pentru montarea de pe scena Operei Naţionale Bucureşti, după cum însuşi declară: ‘Pentru mine, cel mai răscolitor aspect al cantatei Carmina Burana este accepţiunea vulnerabilităţii şi incapacităţii omenirii în faţa destinului, cu schimbările sale constante. În ciuda acestui fapt, fiinţa umană, în ataşamentul său disperat pentru viaţă, în zadar încearcă cu toată puterea să uite trecutul şi să lupte împotriva sabiei lui Damocles ce îi atârnă deasupra capului. Prin miracolul naturii şi al trezirii primăverii, prin dragostea de la forma-i cea mai pură la cea mai desfrânată, prin religie cu esenţa, incoerenţele şi chiar viciile sale, omenirea încearcă să găsească o cale de a supravieţui, nelăsându-se niciodată în voia destinului zdrobitor, mereu schimbător şi implacabil.’

FAUST de Charles Gounod
Joi, 14 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/oA43O6bbcpg
(Trailer Faust – Opera Naţională Bucureşti)

Legenda lui Faust, apărută în Evul Mediu, este germană prin atmosferă şi spirit. Ea tratează tema păcătosului care, pentru un scop pământean, face un pact cu diavolul. De la prima scriere devenită celebră pe acest subiect, eroul este un încurcă-lume vulgar. Personajele compozitorului reprezintă caracterizări ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspiraţiilor. Faust este un sărman bătrân, chinuit de dorinţa de a obţine dragostea. Prin această operă, Charles Gounod reuşeşte să impună şi un nou gen de operă, practicat mai ales în Franţa, numit grand opera. El introduce în lucrare şi un divertisment, fragment de balet introdus în operă, Noaptea Valpurgiei, devenit un pretext pentru sinteza tematică a unei fantastice călătorii în lumea tenebrelor, a iluziilor şi simbolurilor. Includerea tabloului coregrafic nu a făcut decât să sporească faima acestei opere, adăugând un plus de spectaculozitate acesteia.

Opera Naţională Bucureşti va transmite săptămânal online cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul instituţiei. Înregistrările vor fi redate începând cu ora 18:30 pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Sponsor oficial: Enel România

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: TVR, Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, România TV, Zile şi Nopţi, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.