Într-un tramvai din București se va citi și asculta poezie

Divertisment

Bucureștenii pot citi și asculta poezie într-un tramvai de pe linia 1, în cadrul unui proiect desfășurat de Primăria Capitalei și Societatea de Transport București. Simultan, vor fi organizate concursuri pentru tinerii poeți, iar poemul câștigător va fi pictat pe o clădire din centrul Capitalei.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Societatea de Transport București (STB), bucureștenii au ocazia de a citi și asculta poezie, în perioada 10 septembrie – 1 octombrie, într-un proiect al orgnizației „Arta nu Mușcă”, în parteneriat cu Primăria Capitalei și STB.

Practic, „Tramvaiul Poeziei” va rescrie mersul călătorilor din Capitală în luna septembrie, bucureștenii având ocazia să se bucure de cărți de poezie și muzică jazz.

Simultan, va avea loc și un concurs de poezie pentru tinerii poeți și vor fi organizate lecturi în spații alternative, care au scopul de a aduce poezia mai aproape de oameni și de a le oferi trecătorilor accesul la lectură, contribuind, totodată, la coeziunea locuitorilor Capitalei.

„Spațiile publice merită experimentate și poetic, de aceea mi-am propus să aduc poezia mai aproape de publicul larg, într-un mod inedit, artistic și educativ. În 2019, nu e romantic, e necesar să luăm parte la poezia orașului și să găsim frumusețea în forme alternative”, a declarat Loredana Munteanu, de la organizația nonguvernamentală „Arta nu Mușcă”.

Bucureștenii pot citi poeme de autori români clasici și contemporani, iar pentru ei, în tramvai va fi amenajată o bibliotecă interactivă.

„STB susține poezia, dar și actul cultural, în general. Suntem bucuroși că, prin eforturile societății civile, le putem oferi călătorilor mici bucurii și câteva momente plăcute în drumurile lor către serviciu, către școală, către casă sau spre altă destinație. STB face eforturi pentru creșterea calității serviciilor oferite publicului și în curând vom prezenta noi facilități și oferte care dovedesc atașamentul nostru față de călători”, spune Andrei Creci, directorul general al STB SA.

Reprezentanții STB mai anunță că în cadrul aceluiași proiect, va avea loc și un concurs de poezie destinat tinerilor poeți, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care se pot înscrie în concurs cu trei poezii, în perioada 10-20 septembrie, iar în finală, talentul tinerilor poeți va fi provocat pentru a crea un poem pe tema „Salvează poezia orașului!”.

Poemul câștigător va fi pictat pe peretele unei clădiri aflate în centrul Bucureștiului.

Proiectul „Tramvaiul Poeziei” își propune să aducă lectura și poezia mai aproape de public, în contextul în care 69% dintre români și 46% dintre bucureșteni declarau că nu au citit nicio carte și doar 9% afirmau că citesc aproape zilnic, potrivit Barometrului de consum cultural dat publicității anul trecut.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.