Reuşită de excepţie a inventatorilor români pentru ortopedia pediatrică

Social

Universitatea Politehnica din Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, a câştigat, cu un dispozitiv ortopedic, Marele Premiu al celei de-a XII-a Expoziţii Europene de Inovare şi Creativitate – EuroInvent.

Invenţia cercetătorilor români – dispozitiv ortopedic de corectare a defectului Talipes Calcaneus/Talipes Calcaneovalgus – va deveni în cel mai scurt timp un suport real pentru sănătatea nou-născuţilor.

Înainte de a intra în fabricaţie, invenţia trebuie să urmeze procedurile standard de omologare.

Inventatorii acestui echipament revoluţionar sunt Mihnea Costoiu, rector al UPB, prof. univ. dr. Cătălin Cârstoiu, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila”, prof. univ. dr. Cristian Doicin, decan al Facultăţii de Inginerie Industrială şi Robotică (FIIR) din cadrul UPB, prof. univ. dr. Augustin Semenescu, prodecan al Facultăţii Ştiinţa şi Ingineria Materialelor-UPB, conf. univ. dr. Mihaela Ulmeanu în cadrul FIIR-UPB, Cristina Doicin – studentă a Facultăţii de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” şi Mariana Mateş din cadrul Spitalului Militar Central Bucureşti.

Dispozitivul ortopedic de corectare a defectului Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus este alcătuit dintr-un subansamblu fix, care se fixează pe gamba piciorului, un subansamblu mobil, care se prinde pe laba piciorului cu defect, un angrenaj melc – roată melcată şi un capac gradat, care se fixează cu ajutorul unor şuruburi cu cap înfundat.

În construcţia propusă, dispozitivul ortopedic corectează defectul Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus fără a mai fi necesară gipsarea sau intervenţia chirurgicală.

Dispozitivul este prevăzut, pe toate suprafeţele ce intră în contact cu pielea, cu o căptuşeală textilă biocompatibilă, care are rolul de a evita formarea escarelor de presiune ce apar în urma utilizării pe timp îndelungat a dispozitivelor ortopedice de corectare a diverselor defecte. Toate elementele textile de tip căptuşeală sunt schimbabile.

Afecţiunea “tal valg”, des întâlnită la nou-născuţi, constă în “piciorul şi glezna excesiv îndoită, unde degetele de la picioare ating, în cazuri extreme, tibia”. Această afecţiune, care de regulă este congenitală, poate apărea şi la copiii mai mari.

Formele uşoare de tal valg apar la aproximativ 30% dintre sugari, iar formele severe sunt prezente la 1 din 1.000 de copii, adică aproximativ 5% dintre nou-născuţi, potrivit sursei citate.

O altă afecţiune asemănătoare este varus equin, malformaţie congenitală denumită şi “piciorul strâmb congenital” (piciorul care este răsucit spre interior, iar vârful piciorului este orientat în jos). AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.