- Scopul acestui parteneriat este promovarea investitiilor responsabile si evidentierea importantei standardelor ESG in randul participantilor pe piata locala de capital.
- Adrian Tanase, Director General, BVB: Consideram acest proiect un pilon important in planurile noastre de dezvoltare a infrastructurii bursiere in Romania. Ne dorim sa implementam cele mai bune practici internationale pe piata de capital locala prin parteneriatul cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali in consultanta si cercetare pentru sustenabilitate pe segmentul analizei, rating-urilor si informatiilor ESG.
- Simon MacMahon, Vicepresedinte Executiv, Sustainalytics: Sustainalytics este incantata sa lucreze cu BVB pentru a aduce aceste informatii participantilor pe piata de capital din Romania. Accesul la date ESG de calitate ofera investitorilor o transparenta sporita legata de modul in care companiile locale abordeaza probleme esentiale de actualitate ESG si gestioneaza riscurile aferente. De asemenea, aceasta initiativa va ajuta la constientizarea necesitatii investitiilor responsabile.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) lanseaza primul proiect ESG pe piata de capital locala care urmareste furnizarea de informatii ESG de calitate pentru companiile listate.
Prin intermediul rating-urilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele BVB sunt de a oferi majoritatii emitentilor locali o evaluare initiala, de a promova investitiile responsabile si de a scoate in evidenta importanta standardelor ESG in randul participantilor locali. Initiativa urmareste de asemenea sa incurajeze companiile locale sa isi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o crestere spectaculoasa la nivel global in ultimii ani.
Rating-urile de risc ESG ale Sustainalytics sunt realizate pentru a ajuta investitorii sa identifice si sa inteleaga riscurile materiale ale companiilor pe care le detin si cum aceste riscuri pot afecta perfomanta companiilor. Rating-urile masoara riscurile specifice sectoriale ale companiilor si evalueaza cat de bine sunt acestea gestionate. Rating-urile sunt comparabile intre diferite industrii si ofera o dimensiune cantitativa a nivelului de risc la care companiile sunt expuse. Rating-urile de risc se impart in 5 categorii: neglijabil, scazut, mediu, ridicat si sever.
„In perioada recenta, am remarcat un interes substantial din partea investitorilor, dar si a unor emitenti pentru implementarea standardelor ESG pe Bursa de Valori Bucuresti. Acordam o importanta deosebita acestui proiect si il consideram un pilon important in planurile noastre de dezvoltare a infrastructurii bursiere in Romania. Ne dorim sa implementam cele mai bune practici internationale pe piata de capital locala prin colaborarea cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.
„Investitorii solicita tot mai multe informatii despre cum administreaza companiile riscurile ESG relevante in activitatea lor”, a declarat Simon MacMahon, Vicepresedinte Executiv, Research Products, Sustainalytics. „Sustainalytics este incantata sa lucreze cu BVB pentru a aduce aceste informatii participantilor pe piata de capital din Romania. Accesul la date de calitate va oferi investitorilor o transparenta sporita legata de modul de abordare al companiilor locale a unor teme esentiale in ESG. De asemenea, aceasta initiativa va spori intelegerea importantei investitiilor responsabile.”
Bursa de Valori Bucuresti are in vedere dezvoltarea infrastructurii ESG din Romania pornind de la acest pas prin implicarea cat mai multor participanti locali, publicarea de materiale de prezentare si ghiduri pentru emitenti, dar si lansarea de produse noi.
Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezinta un set de norme pe care investitorii le iau in calcul in procesul investitional. Standardele ESG sunt alcatuite din trei componente: Environment (mediu) – impactul asupra mediului inconjurator rezultat din activitatea companiei; Social (social) – relatia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanta corporativa) – respectarea normelor de guvernanta corporativa.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.