Pe 22 noiembrie, ora 18,30, la Modul Cărtureşti, Sala de expoziţii UAUIM, are loc vernisajul unei expoziţii speciale, care face cunoscută publicului român figura unuia dintre arhitecţii reprezentativi ai secolului al XX-lea, Mies van der Rohe, văzut într-o perspectivă inedită, prin ochii ilustratorului Agustin Ferrer Casas.
Ilustratorul, arh. Agustin Ferrer Casas, va fi prezent la vernisaj şi va vorbi, alături de arh. Cristina Ginara şi Alex Radu (curator), despre geneza volumului „Mies Van der Rohe. O biografie in benzi desenate”, publicat la Grafito Editorial (Spania).
Expoziţia Mies van der Rohe. Construcţie în cadre, curatoriată de arh. Justin Baroncea, poate fi vizitată până pe 12 decembrie 2019 şi propune o călătorie fascinantă în universul unui artist cu o viaţă de poveste.
Organizatori: Instituto Cervantes, Modul Carturesti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, în colaborare cu Grafito Editorial.
Parteneri media: E- Zeppelin , Observator Cultural, Radio România Cultural.
Sponsor: Hercesa Imobiliaria
Asemenea artistului asupra căruia se apleacă, lui Agustin Ferrer Casas (Pamplona, 1971), ilustrator şi scenarist, îi plac liniile clare şi poveştile întunecate. Stilul său este clasic atât în desen, cât şi în tehnica folosită. Având o experienţă de peste 20 de ani în lumea concursurilor de benzi desenate, a câştigat peste 30 de premii la diferite categorii. Este coautor al cărţilor Gandhi, maestrul vieţii, Noua epocă a visului (Editura SAURE) şi De moarte (GP Ediciones) şi autor al volumelor Vânătorul de surâsuri, Arde Cuba (Editura Grafito Editorial), Pasionantele lecturi ale dlui Smith şi Scrisori din Argel (Editura West Indies). A colaborat ca ilustrator cu revista culturală Jot Down. Cel mai recent proiect al său, MIES (Editura Grafito, 2019), este o biografie romanţată despre arhitectul german Mies van der Rohe.
Prin MIES, Agustin Ferrer arată că viaţa şi opera unui artist sunt strâns legate şi că experienţele cotidiene, aparent banale pot ajuta la înţelegerea complexă a creaţiei. MIES, cartea, nu este un simplu catalog cu opere care inventariază reuşitele unui arhitect avangardist şi etern. Folosind perspectiva narativă a persoanei întâi, cartea este un pretext de reflexie asupra vieţii arhitectului, cu părţile sale luminoase şi întunecate, fără să aibă pretenţia de a judeca, sau de a ascunde. Nu este o biografie clasică, având în vedere că, beneficiind de o serie de licenţe narative, dramatizează anumite episoade cunoscute pentru a merge în pas cu ritmul lecturii. Ne putem întreba dacă nu cumva este mai important să vorbim doar despre creaţia sa. Pe cine pot interesa ciudăţeniile sau intimităţile? Dar sunt aspecte ale vieţii care, vrem sau nu, ajung să-i definească pe oameni, fie ei artişti sau nu. Şi, în consecinţă, influenţează şi procesul creaţiei. Şi viceversa. Ca în cazul lui Le Corbusier şi Wright, sau Picasso, Neruda, Von Karajan atâţia şi atâţia artişti a căror operă nu poate fi pe deplin înţeleasă fără a privi în existenţele lor cotidiene. Unele luminoase şi de mii de ori spuse. Altele, obscure şi de mii de ori reduse la tăcere.
Orar de vizitare: de luni până sâmbătă de la 10.00 la 20.00.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.