O nouă prelevare de organ şi ţesut în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”

Social

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat pe 02 martie 2020, o prelevare de organ şi ţesut, de la o pacientă declarată în moarte cerebrală, transferată în unitatea noastră, la data de 28 februarie a.c, de la Spitalul Județean Târgoviște, cu diagnosticul de Anevrism rupt de arteră oftalmică, Hemoragie subarahnoidiană severă și inundare ventriculară.
Pacienta a fost supusă, imediat după transfer, unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilatației anevrismale, procedură realizată în cadrul Compartimentului de angiografie și cateterism cardiac.

Evoluția postintervenție a fost una nefavorabilă, în contextul gravității hemoragiei inițial, cu deteriorarea rapidă a stării neurologice, toate acestea conducând către un prognostic nefavorabil.
Astfel, în data de 01.03.2020, se formulează de către echipa medicală multidisciplinară (dr. Daniel Mihalache, medic primar Radiologie și imagistică medicală și cpt. medic dr. Cristina Luiza, medic specialist Neurologie) care avea în îngrijire pacienta aflată în stare critică în Secția ATI, echipă coordonată de col. medic dr. Narcis Tănase, Coordonator al Programului de Transplant de la nivelul SUUMC, diagnosticul de moarte cerebrală, conform protocoalelor naționale în vigoare. În aceeași zi, familia a avut bunăvoința de a accepta donarea de organe.

În dimineața acestei zile, respectiv la ora 07.00, se intră în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II pentru prelevarea de organe, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat).
Echipa ATI care a asigurat suportul vital pe durata prelevării a fost condusă de căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI, fiind compusă din: dr. Ivașcu Robert, medic specialist ATI și Petre Alexandra Mirciulescu Mara și Mihai Neguțu și Ciprian Udroiu, medici rezidenți ATI.
Ca particularitate a cazului, precizăm că pacienta, în vârstă de 81 de ani, avea un status biologic corespuzător necesităților activităților de donare.
Facem precizarea că prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată, în acest an, de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, a avut loc în data de 10 ianuarie 2020.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.