Refacerea faţadelor: Încep lucrările la 17 imobile cuprinse în noul program de refacere a faţadelor, lansat de Primăria Capitalei în acest an

Social

Primăria Capitalei a început în această săptămână lucrările de refacere a faţadelor pentru o serie de imobile din zona centrală a Bucureştiului. Este vorba despre clădiri unde PMB are în proprietate sau în administrare o cotă parte din imobil şi care prezentau degradări accentuate ale faţadelor.

Primarul General, Gabriela Firea: „Am parcurs, în ultimul an, o serie de etape prevăzute de legea care reglementează refacerea faţadelor, sute de proprietari au fost notificaţi iar acum avem o primă listă de 17 imobile incluse în planul de lucru al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Pentru 2 dintre acestea, lucrările au fost demarate în această săptămână, urmând ca, în celelalte cazuri, să înceapă pe măsură ce se obţin avizele şi acordurile necesare şi să le finalizăm până la sfârşitul acestui an. Este un alt program de amploare pe care Primăria Capitalei l-a lansat în acest an în domeniul fondului construit al Capitalei şi care completează deja cunoscutul program de consolidare. Finanţarea este asigurată de la bugetul local, însă nu intră pe această listă imobilele încadrate în clasa I de risc seismic sau prevăzute pentru reabilitare termică, acestea fiind excluse de legislaţia în vigoare, întrucât necesită alt tip de intervenţii”.

Etapele premergătoare parcurse sunt cele prevăzute de legislaţia aplicabilă în domeniu – respectiv Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor – cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, Primăria Capitalei are, conform acestui act normativ, o serie de responsabilităţi în domeniu, care în prezent sunt realizate: elaborarea şi aprobarea „Regulamentului de Intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor în Municipiul Bucureşti”, stabilirea zonele prioritare de intervenţie, inventarierea clădirilor care necesită astfel de intervenţii şi a deţinătorilor acestora. Totodată, Primăria Capitalei a stabilit legătura cu aceştia şi i-a notificat cu privire la obligaţiile legale ce le revin, de e lua măsuri pentru refacerea faţadelor, în cazul în care starea acestora pot pune în pericol viaţa, sănătatea, integritatea fizică sau siguranţa populaţiei.

Deţinătorii clădirilor au avut la dispoziţie un termen de 60 de zile pentru a lua măsurile ce le revin, unele fiind iniţiate deja pe cont propriu. O parte dintre deţinători au optat să intre în programul municipal de refacere a faţadelor şi au apelat la AMCCRS, care a întocmit documentaţiile aferente şi care va realiza lucrările de execuţie.

Primele 17 dintre acestea sunt cele din lista anexată:

1. Strada Şelari nr. 13

2. Strada Covaci nr. 10

3. Strada Covaci nr. 14

4. Strada Gabroveni nr. 6-8

5. Strada Bacani nr. 4

6. Strada Franceză nr. 16

7. Piaţa Gării Filaret nr. 2

8. Bd. Regina Elisabeta nr. 16

9. Calea Victoriei nr. 103-105

10. Calea Victoriei nr. 54

11. Bd. Regina Elisabeta nr. 30

12. Bd. Carol I nr. 70

13. Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 21

14. Splaiul Independenţei nr. 56

15. Splaiul Independenţei nr. 58A

16. Calea Victoriei nr. 134

17. Calea Moşilor nr. 27

Direcţia de presă

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.