Eco-vouchere: au fost utilizate 2/3 dintre filele distribuite. Pregatim a doua etapa a programului

Social

Primarul General, Gabriela Firea: “Până în prezent, au fost utilizate aproximativ 2/3 dintre voucherele distribuite către beneficiarii programului de casare a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare. Termenul limită de utilizare a acestora – 30 septembrie 2019 va fi prelungit cu încă 2 luniPentru că interesul este crescut, pregătim o a doua etapă a programuluiMăsura face parte din setul de acțiuni prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului, pe care l-am elaborat tocmai pentru a integra într-un singur document tot ce avem de făcut pentru un aer mai bun în București: o parte dintre ele sunt deja încheiate sau aflate în derulare.

Primăria Municipiului București a livrat în luna iunie carnetele de ecovouchere către toți cei 4.193 de beneficiari ai „Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare, prin acordarea de eco-vouchere”, ce are ca scop îmbunătățirea calității aerului din Capitală.
Fiecare beneficiar a primit un carnet de ecovouchere în valoare de 9.000 de lei, valoarea însumată a carnetelor distribuite ridicându-se la 37.737.000 lei. Beneficiarii pot utiliza fie carnetul integral, fie parțial sau câte o filă individual, în vederea achiziționării exclusive de autoturisme noi EURO 6, non-diesel, mijloace de locomoție noi „prietenoase cu mediul”, non-diesel, hibride sau electrice, obiecte electrocasnice și electronice noi cu clasa energetică superioară.

Primarul General, Gabriela Firea: “Am distribuit ecovoucherele pentru casarea mașinilor poluante către toți beneficiarii din această primă etapă a programului. Este vorba, așadar, de 4.193 de autovehicule poluante care au fost casate sau radiate în București, în urma acestei măsuri.
Practic, suntem în faza în care deținătorii de ecovouchere le utilizează efectiv în cadrul unităților comerciale participante – până în prezent, au fost utilizate de beneficiari aproximativ 2/3 dintre voucherele distribuite. Termenul limită în care pot fi folosite eco-voucherele – 30 septembrie 2019 – va fi prelungit cu încă 2 luni, am început demersurile pentru această modificare.
De asemenea, pentru că interesul este crescut, analizăm posibilitatea de a realiza o a doua etapă a programului.
Măsura face parte din setul de acțiuni prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului, pe care l-am elaborat tocmai pentru a integra într-un singur document tot ce avem de făcut pentru un aer mai bun în București, de la înnoirea parcului auto STB la încurajarea transortului alternativ și reducerea poluării generate de încălzirea locuințelor. Multe dintre acestea sunt deja finalizate sau în aplicare: am cumpărat 400 de autobuze noi Euro 6 și 130 autobuze hibrid, avem în evaluare achizițiile pentru 100 tramvaie noi, 100 troleibuze noi, modernizarea a 100 de tramvaie în funcțiune, de asemenea și a 100 autobuze electrice, implementarea sistemului de management al traficului în București (BTMS) – până în anul 2020, continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor la nivelul sectoarelor 1-6.”

Voucherele pot fi folosite în 47 de magazine partenere. Lista unităților comerciale participante este disponibilă atât pe site-ul Primariei Municipiului București, www.pmb.ro, la secțiunea Eco-voucher in schimbul unui autovehicul uzat, cât și pe pagina de internet a societății Up Romania, www.upromania.ro.
Tot aici se găsesc condițiile de utilizare a eco-voucherelor, prevăzute în Regulamentul Programului. Beneficiarii eco-voucherelor au obligatia prezentarii actului de identitate valabil cu domiciliul in Bucuresti la momentul achizitionării produselor.
Operațiunile aferente primei etape s-au derulat prin societatea Up Romania.
Programul, dimensionat pentru 6.000 de beneficiari, a demarat în anul 2018, având data de 21 februarie 2019 ca termen limită pentru depunerea dosarelor. În urma verificării îndeplinirii condițiilor de eligibilitate din Regulament a celor 6.000 de participanți înscriși, în Program au fost acceptati 5.000 de proprietari.
Grupul de lucru constituit in vederea implementarii Programului a verificat dosarele depuse, fiind admise 4.193 de dosare si respinse 49 (pentru neîndeplinirea condițiilor obligatorii de eligibilitate).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.