Studenţi de la UMF “Carol Davila” lucrează la soluţii de protecţie inovatoare împotriva COVID-19

Social

Studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, împreună cu alte două echipe de tineri, îşi propun să realizeze soluţii alternative pentru echipamentul de protecţie medical  împotriva COVID-19, precum viziere confecţionate din plastic PET.

Potrivit unui comunicat de presă al UMF “Carol Davila”, prima iniţiativă pornită de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), împreună cu echipa Viziere.ro, un consorţiu de organizaţii de tineri inventatori români de la Nod Makerspace, Clarkvision şi The Plot, constă în realizarea unei alternative pentru echipamentul de protecţie medical – viziere de protecţie confecţionate din plastic PET.

“Vizierele PET sau ochelarii printaţi 3D sunt cel mai bun exemplu de mobilizare de tineret pentru o soluţie rapidă şi concretă de protecţie a pacienţilor şi personalului medical. Încurajăm societatea civilă să susţină această iniţiativă non-profit şi voluntarii SSMB vor lucra alături de echipa de producţie pentru a se asigura că un număr cât mai mare de profesionişti beneficiază de viziere”, a declarat preşedintele SSMB, Rareş-Bogdan Băloi.

“Până în acest moment, am primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanţieri, farmacişti, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acţiune, iar cifrele cresc gradual. Astfel, am prototipat o vizieră de protecţie a feţei pentru medici a cărei durată de fabricare este foarte mică şi din materiale care sunt mai uşor de procurat. (…) Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită şi disponibilă în măsura posibilităţilor de producţie”, susţine Vlad Măcelaru, iniţiator al echipei Viziere.ro.

Cea de-a doua iniţiativă este realizată împreună cu Asociaţia Medicală Română de Biomodelare 3D, care pune la dispoziţie echipamente ce constau în viziere şi ochelari de protecţie împotriva infectării cu COVID-19. Aceste echipamente sunt realizate prin tehnologia printării 3D şi conţin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc). “Potrivit producătorului, AMRB3D, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susţine, în proporţie de 100%, aceleaşi funcţii de protecţie deţinute de către vizierele şi ochelarii clasici”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, procedura de producţie 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecţie durează aproximativ 60 de minuteş şi implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC şi montarea acestuia. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.