Zilele Culturii Ruse în România

Divertisment

Ediţia a IX-a

16 octombrie – 27 noiembrie 2019

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură organizează cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Culturii Ruse în România în perioada 16 octombrie şi 27 noiembrie.

Programul Zilelor Culturii Ruse va incepe cu concerte sustinute de profesorii al Academiei Ruse de Muzică „Gnesin”, pe 16 octombrie la ora 16:00, împreună cu muzicienii Universităţii Naţionale de Muzică, în Sala de Concerte a Universităţii, şi pe 16 octombrie, la orele 19:00 – la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, blv. Lascar Catargiu 50 (intrarea liberă).

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Ruse tradiţional va avea loc la Sala Radio, în data de 17 octombrie, ora 19.00, cu un concert de muzică clasică, susţinut de celebrii muzicieni ruşi Eduard Kunz (pian) şi Iuri Medianik (acordeon). Programul va cuprinde atît interpretări solo de pian, precum şi variaţiuni muzicale interpretate în duet la pian şi acordeon. În foaier va fi deschisă expoziţia „Rusia – teritoriul viitorului”. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Sălii Radio si pe www.bilete.ro.

Concertul-evocare a vieţii şi creaţiei Lidiei Lipkovskaia, solistă a Majestăţii Sale Imperiale Ţarul Rusiei, care a strălucit pe plan mondial, şi în alte centre majore ale lumii operei, inclusiv la Bucureşti, va avea loc pe 18 octombrie, la orele 19:00 la Sala Conservatorului (str.Stirbei Voda 33, intrarea liberă). Concertul va fi susţinut în colaborare cu Mariinsky Theatre Academy of Young Singers şi absolvenţi ai programului de pregătire de excelenţă pentru artele spectacolului SUCCES organizat de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti prin programul FDI 2019. Serata muzicală va fi moderată de pianista Larisa Gergieva – Directorul Mariinsky Theatre Academy of Young Singers şi de academicianul Octavian Lazăr Cosma, muzicolog.

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură in parteneriatul cu Muzeul „Kulikovo” va găzdui o expoziţie de fotografie intitulată „Coloana de tancuri Cneaz Dmitri Donskoi”, cu prilejul pregatirii aniversării a 75 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Deschiderea va avea loc pe data de 22 octombrie la ora 18:00 (intrarea liberă).

În anul 2019 Festivalul cinematografic „Săptămâna Filmului Rus in Romania” celebrează 10 ani de la prima ediţie. Deschiderea festivalului cinematografic va avea loc pe data de 30 octombrie la orele 19:00 la Cinemateca „Eforie” (str.Eforie 2). În programul festivalului sînt prevăzute vizionări ale filmelor „In slujba lui Petru cel Mare”, „Salt”, „Echipajul”, „Proiectul”, „Viaţă vesnica a lui Alexandr Hristoforov”, „Frontiera balcanică”, „Supravieţuire în condiţii dificile”. În ziua deschiderii intrarea se face pe bază de invitaţii, în alte zile ale festivalului (31.10-02.11) intrarea este liberă.

Pe 6 noiembrie la orele 18:00 la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură va avea loc deschiderea expoziţiei tematice „Rusia secolului XX”. Expoziţia este formată din obiecte cotidiene ale mai multor generaţii de rezidenţi ai URSS şi ai Rusiei moderne şi contemporane (intrarea liberă).

În perioada 15-16 noiembrie Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură şi Teatrul „Nottara” vor găzdui evenimentele dedicate Zilelor Republicii Tatarstan, Federaţia Rusa. Programul include vernisajul expoziţiei artistului plastic Radik Musin şi concertul ansamblului etnic turcic-tătăresc de arte şi meşteşuguri „Rivayat” (15 noiembrie, ora 18.30, Centrul Rus), şi o reprezentaţie a asociaţiei de creaţie artistică „Alif”(16 noiembrie, ora 19.00, Teatrul „Nottara”).

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură va fi prezent cu un stand de carte rusă la Târgul Internaţional de Carte „Gaudeamus („Romexpo”, 20 – 24 noiembrie), unde vom prezenta o carte editată special pentru acest eveniment – „ABECEDAR de limba rusă pentru copii”

În data de 27 noiembrie ora 18.00, Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură va organiza în cadrul Târgului de Crăciun expoziţia – licitaţia şalurilor din Pavlovski Posad şi târgul cadourilor cu specific rusesc.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.