Primaria Capitalei: Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat confirmarea infiintarii a 20 de companii municipale

Social

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de ieri, 31 iulie, proiectele care prevad confirmarea infiintarii celor 20 de companii din cadrul Holdingului Municipal.
Primarul General, Gabriela Firea:
„Prin votul din Consiliul General de astazi s-a reafirmat, de fapt, necesitatea si utilitatea companiilor municipale ale Primariei Capitalei. Aceste companii au fost infiintate ca o masura de modernizare si eficientizare a serviciilor publice, pentru a stopa cheltuielile nejustificate din banul public si pentru a pune capat monopolului firmelor care, de ani buni, erau ‘abonate’ la bugetul Capitalei. Holdingul Municipal reprezinta un model care functioneaza cu succes in multe capitale europene, dar si in alte orase din Romania. Aceste companii – care de multe ori au devenit subiect politic – si-au demonstrat deja eficienta: daca in ultimii 30 de ani, autoritatile locale au consolidat doar 20 de cladiri, Compania Municipala Consolidari are in lucru, in diverse stadii, peste 200 de imobile! Un alt exemplu il constituie Compania Managementul Traficului, care presteaza servicii mult mai ieftine decat cele oferite in trecut decompaniile private. De exemplu, o licenta de integrare a intersectiilor in sistemul automat de management al traficului costa inainte 50.000 de euro, iar in prezent, doar 2.000 de euro, de la acelasi producator. Si exemplele pot continua: dupa mai bine de un deceniu de cand nu mai fusese reabilitat, Podul Grant este acum in reparatii, lucrarile fiind derulate de Compania Strazi, Poduri si Pasaje, care, concomitent, lucreaza si la reabilitarea podului Straulesti. Totodata, Trustul de Cladiri Metropolitane elaboreaza studiul de fezabilitate pentru viitorul Spital Metropolitan”.

Eficentizarea costurilor si reducerea perioadei de elaborare a documentatiilor.
De asemenea, Primarul General a mai explicat ca, pe langa eficientizarea costurilor, prin activitatea companiilor municipale se reduce semnificativ si perioada de elaborare a documentatiilor necesare proiectelor in desfasurare: Compania de Dezvoltare Durabila, care realizeaza proiecte de dezvoltare si planificare urbana, proiectare de constructii civile si infrastructura, a realizat, in doar trei luni, documentatia tehnica pentru proiectul ‘Penetratie Prelungirea Ghencea’ si gestioneaza si alte proiecte importante, cum ar fi Sala multifunctionala, documentatiile pentru 4 gradinite, 5 after-school-uri si 4 sali de sport – toate cele 13 fiind realizate de la zero in termen de 6 luni etc.
Reamintim de asemenea ca iluminatul public in 4 pasaje din Bucuresti, cu tehnologie LED de ultima generatie (Obor, Victoriei, Marasesti, Unirii) a fost modernizat de Compania Municipala Iluminat Public, care a integrat sistemului de iluminat in sistemul smart-city, iar in urmatorii ani isi propune sa inlocuiasca integral corpurile de iluminat din Capitala.
Totodata, companiile municipale de profil au lansat o serie de aplicatii mobile „smart” destinate bucurestenilor, cum ar fi InfoSTB, Parking Bucuresti, Social alert Bucuresti, Trafic alert Bucuresti, alte aplicatii similare fiind in lucru.

Proiectele aprobate de CGMB, in sedinta de ieri, se refera la companiile municipale Consolidari SA, Iluminat Public Bucuresti SA, Eco Igienizare Bucuresti SA, Parking Bucuresti SA, Paza si Securitate Bucuresti SA, Turistica Bucuresti SA, Protectie Civila si Voluntariat Bucuresti SA, Agrement Bucuresti SA, Imobiliara Bucuresti SA, Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti SA, Managementul Transportului Bucuresti SA, Managementul Traficului Bucuresti SA, Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti SA, Dezvoltare Durabila Bucuresti SA, Medicala Bucuresti SA, Sport Pentru Toti Bucuresti SA, Parcuri si Gradini Bucuresti SA, Publicitate si Afisaj Bucuresti SA, Tehnologia Informatiei Bucuresti SA, Cimitire Bucuresti SA.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.