50 Design UNArte: o istorie vizuală a şcolii de la Bucureşti (1969-2019)

Divertisment

Expoziţie aniversară la MNAR!

Muzeul Naţional de Artă al României sărbătoreşte alături de Universitatea Naţională de Arte Bucureşti jumătate de secol de la înfiinţarea primei secţii de învăţământ superior de design din România.

MNAR şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti vă invită joi, 24 octombrie 2019, începând cu ora 19.00, la vernisajul expoziţiei 50 Design UNArte: o istorie vizuală a şcolii de la Bucureşti (1969-2019).

Expoziţia îşi propune să scoată la lumină pentru prima dată o istorie tânără şi ambiţioasă a învăţământului superior de design de la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti din perioada 1969-2019. Modelată ca un jurnal de proces educaţional, aceasta concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România, referindu-se la paşii făcuţi în anii ’60 – prin întemeierea secţiei de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 şi finalizându-se cu istoria sa foarte recentă.

În anul 1969 este înfiinţată la Bucureşti prima Secţie de Design – denumită atunci de către oficialităţi Forme Industriale – în cadrul Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, actual UNArte. Ulterior, în 1971, ia naştere Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar începând cu 1990, se întemeiază secţii de design la universităţi de profil din Iaşi şi Timişoara.

Discursul expoziţional este structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi (aria profesională, ipostaze personale, circumstanţe oficiale), facilitată de documente de arhivă, fotografii, schiţe şi teme de atelier, studii, proiecte de licenţă şi de disertaţie etc. Astfel, expoziţia capătă forma unei radiografii primare, utile şi necesare pentru cunoaşterea istoriei designului din România, adresându-se atât specialiştilor (designeri, arhitecţi, artişti vizuali, istorici, cercetători în studii culturale, etc.) şi studenţilor în domenii de profil, cât şi publicului larg, în fapt destinatarul şi utilizatorului căruia i se adresează designul.

50 Design UNArte: o istorie vizuală a şcolii de la Bucureşti (1969-2019) înseamnă dezvăluirea unui domeniu şi a unei profesii care au contribuit la modelarea societăţii româneşti, dar şi evocarea în imagini a istoriei şcolii de design de la Bucureşti şi etalarea personalităţilor recunoscute internaţional, care au studiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

Expoziţia este însoţită de un volum aniversar care implică o important şi densă parte de documentare şi de cercetare. 50 Design UNArte: o istorie vizuală a şcolii de la Bucureşti (1969-2019) va fi deschisă publicului la Muzeul Naţional de Artă al României, Sala Rondă şi Holul Sălii Auditorium din corpul Ştirbei, în perioada 24 octombrie – 29 noiembrie 2019.

Coordonator proiect: Dinu Dumbrăvician
Curatoare: Mirela Duculescu, Cristina Sabău
Design expoziţie: Radu Manelici şi Roland Kunst

Vă aşteptăm!

Muzeul Naţional de Artă al României
Detalii suplimentare: comunicare@art.museum.ro

Sala Rondă şi Holul Auditorium, intrarea Ştirbei Vodă nr. 1-3
24 octombrie – 29 noiembrie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00

Accesul este permis până la ora 17.00.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.