Vernisajul expoziţiei „Curiozităţi arhitectonice bucureştene”

Divertisment

Gheorghe Leahu expune acuarelă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită miercuri, 28 august 2019, ora 18.30, la vernisajul expoziţiei tematice „Curiozităţi arhitectonice bucureştene: Gheorghe Leahu”, eveniment care va avea loc la Muzeul Dr. Nicolae Minovici.

Arhitect şi acuarelist, Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia. A urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură Ion Mincu între anii 1951-1957. Aici a avut ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formaţie occidentală, care au activat ca arhitecţi în România interbelică, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu. Aceştia i-au cultivat un respect deosebit faţă de patrimoniul construit. În perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect Bucureşti, care realiza planurile urbanistice şi de arhitectură pentru Capitala României, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 – 1980.

La vârsta de 17 ani, într-o excursie, Gheorghe Leahu a realizat primele sale acuarele cu subiecte de arhitectură. În calitatea sa de acuarelist-arhitect, Gheorghe Leahu a încercat să creeze veritabile documente. O serie de acuarele, care reprezintă peisaje urbane din centrul vechi al Bucureştiului, au fost adunate de Leahu într-un album intitulat „Bucureşti – arhitectură şi culoare”, publicat în 1989 la Editura Sport-Turism. După 1989, Leahu şi-a expus acuarelele în numeroase expoziţii din ţară şi străinătate (New York – 1992, Viena – 1994, Chicago – 1995, Paris – 2001, Veneţia – 2002).

În expoziţia deschisă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici se vor regăsi câteva dintre acuarelele reproduse în albumul „Bucureşti – arhitectură şi culoare”. Titlul expoziţiei, „Curiozităţi arhitectonice bucureştene”, este inspirat de o acuarelă în care două case de pe Str. Atelierului, ce se află în aceeaşi curte, intră în dialog. Ferestrele largi şi scările exterioare oferă un dinamism aparte compoziţiei, iar poarta deschisă ne invită să pătrundem în interior. Acuarelele prezintă imagini inedite ale Bucureştiului, surprinse cu acurateţe şi cu atenţie pentru detaliu. Volumele, proporţiile, umbrele şi culorile generează o atmosferă urbană aerisită, animată adesea de siluetele unor trecători sau ale unor maşini. Majoritatea acuarelelor sunt realizate în anii ’80-’90 ai secolului trecut.

Arhitectul Gheorghe Leahu a imortalizat pentru viitor Hanul Solacolu de pe Calea Moşilor, Liceul de muzică Dinu Lipatti, Piaţa Gării de Nord şi Magazinul Sora, Gara Obor, Biserica Popa Chiţu, Str. Doamnei (caracterizată de autor drept strada tipică a Micului Paris), Biserica Lutherană şi blocurile din Piaţa Palatului, Turnul Bărăţiei, Pasajul Victoriei din faţa Palatului Telefoanelor, Biserica Rusă şi multe altele.

Sala de Conferinţe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici găzduieşte această nouă expoziţie în perioada 28 august – 3 noiembrie 2019.

Intrarea la vernisaj este liberă.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Municipiului Bucureşti.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.