947 de bucureșteni cu vârsta de peste 55 de ani s-au înscris în programul ”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață”!

Social

Dintre aceștia, 117 persoane au prezentat suspiciunea unui cancer, urmare a rezultatelor obținute, ceea ce dovedește o creștere semnificativă a incidenței, de aproximativ 12%; una dintre cele mai recente statistici în domeniu dată publicității arată că, la nivel mondial, la ora actuală sunt 4,8% cazuri la 100.000 de locuitori.

Inițiat de Primăria Capitalei și de Asociația Sănătate pentru Comunitate și derulat în perioada septembrie 2019 – martie 2020, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București CSMB, în parteneriat cu NEOLIFE Medical Center, programul ”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață!” s-a bucurat de un real succes!

Acest program pilot a venit în sprijinul seniorilor bucureșteni cu vârsta de peste 55 de ani care au beneficiat în mod gratuit de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal, testul imunochimic medical FIT reprezentând o metodă de screening non-invazivă, importantă și eficientă.

”De la bun început, pacienții au fost informați cu privire la etapele desfășurării acestui proiect și, după efectuarea testelor și primirea rezultatelor, cei care a prezentat suspiciuni au continuat, sub îndumarea specialiștilor NEOLIFE Medical Center, investigațiile necesare pentru a se ajunge la un diagnostic final”, a declarat Alexandra Dobre, Directorul General CSMB.

Campania de promovare a screening-ului pentru depistarea cancerului colorectal lansată de Digestive Cancers Europe este derulată în prezent la noi în țară de Asociația Sănătate pentru Comunitate, partenerul CSMB. Organizația s-a alăturat campaniei europene care promovează screening-ul cancerului colorectal pentru toate persoanele de peste 55 de ani și a promovat petiția pentru introducerea screening-ului pentru cancerul colorectal la nivelul întregii U.E.

La nivel național se dorește introducerea testării FIT în Ghidul de Screening pentru cancerul colorectal.

Recent, Consiliul European a stabilit ca obiectiv testarea a 65% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 – 74 ani. Doar câteva țări și regiuni s-au apropiat de acest obiectiv și testează de 4 ori mai multe persoane de peste 50 ani, față de restul. Dacă toate țările europene ar atinge acest obiectiv de testare, ar putea fi salvate peste 100.000 vieți în fiecare an.

Programul ”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață” a fost suspendat în perioada marcată de pandemia COVID-19, până la o dată care va fi anunțată, în funcție de evoluția acesteia în România și a măsurilor luate de autorități.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.