„Bijuterii Străvechi şi Mesaje Relevate” – o nouă expoziţie la Casa Filipescu-Cesianu

Divertisment

După succesul expoziţiilor anterioare care au explorat universul tainic şi misterios al oraşului, precum „Zeiţe şi şamani în credinţele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” şi „Oraşul subteran. Bucureşti, între sacru şi profan”, Muzeul Municipiului Bucureşti propune iubitorilor de artă şi istorie un nou proiect care pune în valoare obiecte ce provin din Colecţia de Arheologie. De această dată accentul este pus pe evoluţia podoabelor şi accesoriilor vestimentare ce au împodobit corpul uman din cele mai vechi timpuri.

Muzeului Municipiului Bucureşti invită publicul la vernisajul expoziţiei tematice „Bijuterii Străvechi şi Mesaje Relevate”, eveniment care va avea loc vineri, 22 noiembrie, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr 151).

Piesele prezentate în expoziţie sunt diverse din punct de vedere al materialului, stilului, originii, datării şi provin din Colecţia de Arheologie a Muzeului Municipiului Bucureşti. Mai mult de 200 de artefacte reprezentative, însoţite de imagini şi reconstituiri grafice, vor ilustra secvenţe din evoluţia podoabelor şi accesoriilor vestimentare.

În povestea evoluţiei umane se află încă ascuns un senzual căruia i-a fost oferit de timpuriu o extensie anatomică prin decoraţiile purtate ca mesaj relevat despre noi înşine. Frumuseţe, Forţă, Statut, Credinţă, toate împreună se regăsesc în dorinţa împlinită de a manipula privitorul prin fiecare detaliu vestimentar.

Fie că apropiem distanţe sau alungăm priviri care ne caută, ne folosim de mici decoraţii preţioase pe care le asociem dorinţei de a trece praguri sau proiecţiei despre noi înşine, ca mesaj oferit celuilalt. Bijuteriile, cum le numim generic astăzi, pot reprezenta cea mai veche poveste spusă de umanitate într-un limbaj nonverbal. În deplină tăcere, dar cu vorbele lipite de buze.

Bijuteriile şi accesoriile vestimentare reprezintă o manifestare universală de înfrumuseţare apărută încă din vremurile preistorice. Realizate din cochilii, scoici, oase, piatră, lut, metal, sticlă şi pietre semipreţioase, acestea atestă nevoia umană de a împodobi corpul, părul, hainele. Dar mai ales de a împlini personalitatea. Este posibil ca de timpuriu să fi fost purtate ca talisman împotriva forţelor malefice, în scop decorativ sau ca simbol al statutului social. Frumuseţea, calitatea şi creativitatea acestor artefacte ilustrează măiestria artizanilor începând din neolitic şi până în zilele noastre.

Traversând timpul şi spaţiul, această expoziţie este o invitaţie la explorarea relaţiei complexe a omului cu podoabele, care va transporta vizitatorul într-o lume a cărei artă fascinează şi astăzi.

Expoziţia va rămâne deschisă până în luna martie 2021.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.