Gabriela Firea: Trecerea spitalelor în coordonarea MS ar fi o decizie incorectă

Social

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că intenţia trecerii spitalelor importante din coordonarea primăriilor în cea a Ministerului Sănătăţii (MS), reprezintă “o decizie incorectă faţă de pacienţi”, avansând ipoteză că s-ar încerca astfel “o privatizare a întregului sistem de sănătate”.

Afirmaţiile edilului Capitalei vin în contextul în care ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, miercuri, că liberalii intenţionează ca după alegerile parlamentare să modifice Legea 95/2006, astfel încât spitalele importante să treacă din coordonarea primăriilor în cea a Ministerului Sănătăţii.

“În momentul în care faci o declaraţie publică şi anume că vrei să iei toate spitalele în care au investit ani de zile autorităţile locale – şi investesc în continuare – la Ministerul Sănătăţii, asta înseamnă că-i privezi pe cetăţeni de condiţii civilizate în spitale. (…) Practic, după ce au vrut să privatizeze sistemul de urgenţă în sănătate, acum probabil se încearcă o privatizare a întregului sistem de sănătate, nu numai a urgenţelor. (…) Susţinem capitalul privat în domeniul sănătăţii pentru cine-şi permite acele tratamente sau consultaţii la o clinică privată. Trebuie să întărim – şi s-a văzut în această pandemie – şi sistemul de sănătate de stat, pentru că acolo ajung cei mai mulţi cetăţeni, iar în cazuri de urgenţă majoră ajung toţi cetăţenii, chiar şi cei cu venituri foarte mari”, a spus Firea, la Antena 3.

În opinia sa, intenţia privind trecerea spitalelor din coordonarea primăriilor în cea a MS reprezintă “o decizie incorectă faţă de pacienţi”. “Este o decizie incorectă faţă de pacienţi în primul rând, iar pe noi toţi, fie că reprezentăm autoritatea publică locală sau pe cea centrală (…) trebuie să ne preocupe felul în care ne raportăm la cetăţeni şi anume pacienţii care au nevoie de actul medical să fie primiţi în unităţi spitaliceşti moderne, foarte bine dotate, cu personal medical bine plătit şi instruit prin cursuri în ţară şi în străinătate şi, de asemenea, să li se ofere condiţii decente, dacă nu europene, de lucru”, a spus Firea.

Aceasta a menţionat că investiţia autorităţilor publice locale din România pe perioada pandemiei e de aproape 900 milioane de lei. “Până acum ministerul, cel puţin condus în această perioadă de ministrul care a făcut aceste declaraţii, nu s-a implicat aproape deloc. (…) Investiţia autorităţilor publice locale din România pe

perioada pandemiei e de aproape 900 milioane de lei, iar contribuţia Ministerului Sănătăţii nu ajunge nici măcar la 200 milioane”, a declarat Firea. Ea a spus că aparatele de testare Real Time PCR achiziţionate în perioada de pandemie sunt aduse în ţară prin grija Consiliilor judeţene şi a primăriilor.

Pe de altă parte, primarul general susţine că Ministerul Sănătăţii trebuie să redeschidă spitalele pentru pacienţii non-COVID. “De două săptămâni am făcut apel către ministrul Sănătăţii, atrăgându-i atenţia că încalcă drepturile pacienţilor. Sunt bolnavi cronici care nu s-au putut bucura de asistenţă medicală în această

perioadă, pentru că Ministerul Sănătăţii le-a închis (spitalele – n.r.). Dacă această decizie a fost corectă la începutul pandemiei, ea acum transformă situaţia şi aşa dificilă a bolnavilor cronici într-una mai mult decât critică, într-una severă. Fac apel încă o dată la ministrul Sănătăţii să renunţe la politica de a prelua spitalele doar pentru probabil a le preda în mâna colegilor de la partid şi a se ocupa de ceea ce e real şi anume să redeschidă spitalele către cetăţeni”, a spus Firea.

Edilul a subliniat că managerii de spitale nu sunt aleşi de primari, ci ocupă posturile în urma unui concurs. “Ne duce pe o pistă falsă domnul ministru. (…) managerii de spitale nu sunt aleşi de primari sau de preşedinţii de Consilii Judeţene. (…) Managerul semnează un contract cu preşedintele de CJ sau primarul, dar în urma unui concurs, în faţa unei comisii din cinci membri, în care primarul sau preşedintele de Consiliu Judeţean are un singur reprezentant. Deci unde e imixtiunea factorului politic? Poate că domnul ministru vrea să aducă foarte mulţi chelneri la conducerea spitalelor, vrea să aducă picoliţe, coafeze, aşa cum am văzut că a făcut numiri în ţară pe la diferite instituţii, oameni care nu au nicio pregătire şi probabil păstrează aceste locuri pentru aceste tipuri de persoane care nu au calificarea să conducă un spital”, a adăugat Firea. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.