Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Divertisment

Avem deosebita bucurie să vă invităm duminică 1 septembrie 2019, orele 14:00, la Casa Glod de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Şos. Kiselef, nr. 28-30, sector 1, Bucureşti, unde va avea loc vernisajul expoziţiei:
ISTORIA KIBBUTZ-urilor
din ISRAEL

Expoziţia cuprinde 22 de tablouri de mărime 80×100 cm în care sunt prezentate imagini, însoţite de o scurtă descriere în limba română, ce zugrăvesc aspecte din viaţa zilnică a locuitorilor kibbutz-urilor.

Expoziţia a fost donată Centrului Cultural Româno-Israelian de către organizaţia FIDA Int’l din Finlanda. FIDA Int’l este o organizaţie creştină, pro-Israel, care îşi desfăşoară activitatea în aproape 50 de ţări din întreaga lume, urmărind să construiască o lume plină de speranţă şi un viitor mai bun pentru toată lumea.

Acest vernisaj îşi propune prezentarea fundamentului renaşterii Statului Israel şi al dezvoltării sale intense. Astăzi unele kibbutz-uri sunt unităţi economice de nivel mondial, iar altele contribuie la susţinerea şi dezvoltarea vertiginoasă a turismului în Ţara Sfântă.

Primele aşezări rurale din Israel au fost înfiinţate de evreii plecaţi din România, Rosh Pinah şi Zikhron Ya’akov, urmarea hotărârii adoptate la Primul Congres Internaţional Sionist, care s-a ţinut la Focşani între 30 decembrie 1881 şi 1 ianuarie 1882.

Urmare a Primului Congres Internaţional Sionist Mosheh David Iancovici a hotărât să se mute în Palestina iar 30 de familii de evrei din Moineşti s-au hotărât să-l urmeze. Mai multe detalii găsiţi aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ro%C8%99_Pina
Zikhron Ya’akov a luat naştere în decembrie 1882 prin strămutarea a 100 de evrei din Moineşti, România, conduşi de cărturarul şi pionierul Sionist Mosheh Gaster. Mai multe detalii găsiţi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Zikhron_Ya%27akov

Această manifestare este continuarea manifestărilor începute în 2014, când Centrul Cultural Româno-Israelian, în parteneriat cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” şi cu Primăria oraşului Moineşti au organizat expoziţia documentară:

„De la Moineşti la Rosh Pinah”

În cadrul acelei expoziţii a fost prezentată o interesantă paralelă între Moineşti şi Rosh Pinah. Expoziţia s-a bucurat de
un real succes, fiind elogiată de diferite personalităţi ale lumii evreieşti printre care şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreişti din România, dl. Aurel Vainer.

În luna septembrie, a.c., Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, cu ocazia sărbătorilor creştin ortodoxe (Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci), care marchează începutul noului an bisericesc, o serie de manifestări ce coincid cu începerea noului an evreiesc pe data de 01 Tishrei, care în calendarul gregorian corespunde zilei de 30 septembrie 2019.

După deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc un recital de muzică tradiţională Klezmer şi muzică populară românească, susţinut de formaţia de klezmeri a CCRI, Am Israel Chai.

Informaţii suplimentare ne puteţi solicita la adresa de email: ccri.ro@gmail.com

Vă aşteptăm în această toamnă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” să înţelegem mai bine fundamentul statului Israel, găzduit de cel mai prestigios muzeu al tradiţiei populare româneşti, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Vă salutăm cu SHALOM şi bucurie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.