Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil – Ştefan Niţulescu, a afirmat marţi că, după 30 de ani de la refondare, în 5 februarie 1990, colectivul Muzeului de la Şosea se află în faţa unui nou început şi lucrează la redeschiderea expoziţiei permanente a instituţiei.
„5 februarie 1990 reprezintă pentru noi momentul unui nou început. Este similar, dacă vreţi, cu momentul noului început pentru România înregistrat în 1989. Şi asta pentru că, în timpul regimului comunist, muzeul nostru, care fusese înfiinţat din 1906, în baza unei colecţii existente încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost desfiinţat şi şi-a văzut colecţiile risipite. Ne-am întors în clădirea care fusese construită de la început pentru noi şi am luat-o de la capăt, având norocul să fim conduşi de o echipă de oameni minunaţi, în frunte cu Horia Bernea. Acest lucru s-a concretizat în realizarea unei expoziţii care constituie până astăzi un reper cultural pentru întreaga Europă”, a declarat Niţulescu, pentru AGERPRES.
El şi-a exprimat speranţa ca expoziţia permanentă a muzeului să fie „reconstituită” până la sfârşitul acestui an.
„Muzeul nostru este şi astăzi singurul muzeu din România care a obţinut cel mai prestigios premiu din Europa care este acordat muzeelor, în anul 1996. După 30 de ani ne aflăm din nou în faţa unui început, pentru că trebuie să reconstituim expoziţia permanentă a muzeului, care a fost închisă pe perioada cât clădirea, monument istoric, s-a aflat în restaurare. Sperăm să reuşim acest lucru până la sfârşitul acestui an”, a precizat MNŢR.
Niţulescu a anunţat că miercuri, la sărbătorirea a 30 de ani de la reînfiinţare, va fi lansat numărul pe 2019 al revistei „Martor”, publicaţia muzeului. Vor urma vernisajul unei expoziţii dedicate iei, realizată împreună cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, şi proiecţia unei serii de filme despre patrimoniul cultural al României, printre care „Nunta la Lereşti” (1976, 22 min, regia Eugenia Guţu), inclus pe DVD-ul Sahia Vintage V, proiecţie realizată prin amabilitatea One World Romania.
Ambasada Republicii Moldova în România aşteaptă publicul la lansarea volumului „MăiestrIA – povestea cusută a iei”, un album unic în spaţiul românesc, dedicat iei autentice tradiţionale, a cărui autoare este basarabeanca Stela Moldovanu. Lansarea va fi însoţită de o expoziţie de ii autentice, cusute manual, în cadrul proiectului „Măiestria”, desfăşurat la Chişinău. În prezent, Clubul MăiestrIA reuneşte peste 100 de femei şi un bărbat, care activează în domenii diferite, dar care cos din pasiune.
La Cinema Muzeul Ţăranului vor mai putea fi vizionate, de la ora 19,00 şi de la ora 20,30, filme dedicate celor şapte elemente din România înscrise în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii: ritualul Căluşului, doina, ceramica tradiţională de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, jocul fecioresc din România, tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova, Mărţişorul – practici tradiţionale asociate zilei de 1 Martie.
Pe 5 februarie 1990, se refonda Muzeul de la Şosea având o nouă titulatură – Muzeul Ţăranului Român. Recunoaşterea pe care a câştigat-o se datorează viziunii fondatorului său, Horia Bernea, fiind singurul muzeu de autor din România şi un loc favorabil individualităţilor. De asemenea, acesta este unul din puţinele muzee din ţară al cărui patrimoniu imaterial este revizitat şi reinterpretat în proiectele artistice ale unora dintre specialiştii săi. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.