Opera Naţională Bucureşti prezintă „O scrisoare pierdută” şi „Baiadera” în cadrul Seri de Operă Online

Divertisment

Opera Naţională Bucureşti transmite în cadrul Seri de Operă Online spectacolele „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu şi „Baiadera” de Ludwig Minkus.

A doua zi de Paşte, luni, 20 aprilie, ora 18:30 veţi putea urmări înregistrarea spectacolului „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu, în regia lui Ştefan Neagrău, eveniment din 13 ianuarie 2013.

Joi, 23 aprilie, ora 18:30 vom difuza spectacolul de balet „Baiadera” de Ludwig Minkus, regia şi adaptarea coregrafică Mihai Babuşka, eveniment din 12 ianuarie 2019, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti.

Prima scenă lirică a ţării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare zi de luni şi joi a săptămânii. Ne dorim pe această cale, ca în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea, să fim mai aprope unii de ceilalţi prin muzică şi cultură, pe care le susţinem necondiţionat.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

#ramanemacasa

O SCRISOARE PIERDUTă de Dan Dediu

Luni, 20 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/XHuikEQCsR0
(Trailer O scrisoare pierdută – Opera Naţională Bucureşti)

Compozitorul Dan Dediu şi-a asumat dificila responsabilitate de a transforma piesa lui Ion Luca Caragiale, una dintre cele mai iubite creaţii din teatrul românesc, în muzică de operă. Înainte de toate, „O scrisoare pierdută” face parte din genul comediei aşa că Dan Dediu a recurs adesea la efecte muzicale comice, care în acelaşi timp să susţină libretul. Astfel, în operă găsim citate muzicale din diferite zone, uneori chiar din folclorul românesc, menite să plaseze acţiunea în spaţiu şi timp şi să aducă zâmbete publicului.

BAIADERA de Ludwig Minkus

Joi, 23 aprilie, ora 18:30 în cadrul Seri de Operă Online

https://youtu.be/5fhg39LgV-Y
(Trailer Baiadera – Opera Naţională Bucureşti)

Creat în 1877 de către Marius Petipa pe muzica lui Ludwig Minkus şi pe un libret al coregrafului realizat împreună cu Serghei Kudekov, povestea din „Baiadera” dezvoltă o temă romantică, ce a însemnat în istoria baletului trecerea de la epoca romantică la epoca clasică.

Petipa s-a inspirat din moda epocii, dar a folosit propria sa estetică. Dacă pentru alcătuirea libretului a pornit de la poemul „Shakuntala” scris de poetul indian Kalidasa, „Regatul umbrelor” pare să fi fost inspirat de ilustraţiile lui Gustav Dore „Paradisul” lui Dante. Exotismul, fiinţele supranaturale precum silfidele, umbrele, se bucurau de mare popularitate, satisfăcând gustul epocii pentru feminitate idealizată, fantastică, eterică.

Regatul Umbrelor l-a făcut pe celebrul scriitor şi critic de balet Clive Alexander Barnes să afirme: Dacă nu îţi place Baiadera, atunci chiar că nu îţi place baletul.

Opera Naţională Bucureşti va transmite săptămânal online două dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul instituţiei. Înregistrările vor fi redate în fiecare zi de luni şi joi, începând cu ora 18:30 pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.