PMB şi primăriile de sector au achiziţionat şi testele de anticorpi; este un proiect separat şi va fi realizat

Social

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat luni că Primăria Capitalei şi primăriile de sector urmează să implementeze şi proiectul care vizează testarea bucureştenilor prin teste pentru anticorpi, acesta reprezentând o iniţiativă aparte faţă de cea care urmăreşte decontarea a 11.000 de teste PCR pentru populaţie.

„Mă veţi întreba cu siguranţă ce se întâmplă cu testele de anticorpi, cele care ne spun cum a circulat virusul în Municipiul Bucureşti, deci care sunt persoanele care au trecut deja prin această infecţie şi, neavând simptome, deja s-au tratat sau imunizat. Acel proiect este unul separat şi care cu siguranţă va fi realizat. Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector şi-au îndeplinit toate obligaţiile derivate din protocolul pe care l-am încheiat cu Institutul Matei Balş. Am achiziţionat testele, am pregătit cadrele medicale, am pregătit întreaga infrastructură. Inclusiv, avem la dispoziţie cabinetele de medicină şcolară care pot să realizeze acele testări în condiţii de siguranţă pentru pacienţi. Avem eşantioanele care au fost realizate de către specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru fiecare sector în parte”, a spus primarul general, în debutul şedinţei Consiliului general.

Referindu-se la acest proiect, ea a menţionat că bucureştenii „aleşi prin eşantionarea specialiştilor de la INSP” vor primi din partea primăriilor de sector o scrisoare de invitare în urma căreia vor trebui să sune la call center-ul pus la dispoziţie de către Primăria Capitalei prin ASSMB. Astfel, li se vor transmite ziua, ora şi locul unde trebuie să se prezinte pentru testare.

„Nu este nimic altceva ce se întâmplă în Bucureşti decât ceea ce se întâmplă în toată lumea civilizată. Nu mai avem de ce să amânăm, nu mai avem de ce să ne ascundem. Salut iniţiativa reprezentanţilor guvernamentali, care au anunţat ieri că şi autorităţile naţionale vor începe testarea persoanelor fără simptome, tocmai pentru a încerca să determine cât mai bine care sunt tipurile de acţiuni de relaxare a măsurilor care vizează populaţie. Prin urmare nu facem altceva decât un lucru util, atât cetăţenilor, cât şi autorităţilor, pentru că noi vom pune la dispoziţia acestora toate rezultatele – şi în ce priveşte testarea de antigen, cu testele PCR, şi în ceea ce priveşte testele de anticorpi, care relevă circulaţia virusului în comunitate”, a precizat primarul general.

Referindu-se la proiectul aflat pe ordinea de zi de luni a CGMB, cel care vizează decontarea a 11.000 de teste PCR pentru bucureşteni, Gabriela Firea a precizat că Municipalitatea va încheia parteneriate cu toate spitalele de stat şi clinicile private care vor dori să intre în acest proiect şi care deţin aparate de testare PCR, acreditate de Ministerul Sănătăţii şi avizate, ca şi circuite medicale, de DSP. Firea a subliniat că testele folosite vor fi PCR, „nu din acelea rapide, scurte, contestate, despre care s-a spus că dau anumite erori”. Ea a dat asigurări că acest proiect nu va determina o aglomerare a aparatelor de testare, deoarece în prezent, în Capitală, capacitatea este de peste 3.500 de teste/zi, dar se realizează doar câteva sute de teste zilnic.

„Dacă acum câteva luni s-a spus că nu e momentul potrivit, pentru că trebuie să mai lăsăm câteva săptămâni de la debutul pandemiei, iată că a trecut acea perioadă. Dacă mai amânăm, va fi prea târziu, şi vom avea mult prea multe persoane infectate deja, dar fără simptome, şi care reprezintă vectori de transmitere în comunitate”, a spus Firea. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.