Proprietarii imobilelor cu risc seismic își vor putea consolida clădirile cu bani de la bugetul de stat

Social

Proprietarii imobilelor cu risc seismic, fie că sunt persoane fizice sau juridice, își vor putea consolida clădirile cu bani de la bugetul de stat.

Tot cu bani de la bugetul de stat se vor putea reabilita și spațiile comerciale din aceste clădiri.

Aceste prevederi sunt incluse în noua Lege care prevede instituirea unor măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor și care a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii iulie (Legea 212/2022).

Noua lege va permite și primăriilor de sector să execute lucrări de consolidare a imobilelor multirezidențiale sau publice cu fonduri de la bugetul de stat, fiind introduse în categoria de cheltuieli eligibile și lucrările de creștere a performanței energetice a clădirilor.

Față de cadrul legislativ existent noua lege mai vizează:

-Finanțarea acțiunilor de reducere a riscului seismic de la bugetul de stat pentru clădirile rezidențiale multietajate, precum și pentru clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII – ceea ce înseamnă că și clădirile care găzduiesc institutii publice (spitale, școli, instituții de cultură etc) pot fi introduse în programele de consolidare cu fonduri și de la bugetul de stat.

-Vor fi eligibile pentru introducerea în program și clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsII, pe lângă cele încadrate în clasa de risc seismic RsI.

-Transformarea programului din unul cu caracter anual într-un program cu caracter multianual.

Aspectele legislative se pot consulta la adresa:https://amccrs-pmb.ro/2022/06/legislatie/

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .