Adrian Streinu-Cercel anunţă un proiect pilot de testare a unui eşantion de 10.500 de persoane din Bucureşti

Social

Managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a anunţat că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.

“Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească. Nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor, ci trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Iar ca să nu se îmbolnăvească, noi trebuie să ştim pe unde circulă acest virus în momentul de faţă şi pe unde a circulat. Este motivul pentru care facem această evaluare ştiinţifică”, a arătat Streinu-Cercel în cadrul unei declaraţii susţinute la sediul Primăriei Capitalei.

Streinu-Cercel a menţionat că pentru o populaţie de aproximativ 2 milioane de locuitori este necesară testarea a 9.558 de persoane, la acest număr fiind aplicată o corecţie de 10%. El a declarat şi că eşantionul poate fi redimensionat pe parcurs. În acest sens, Streinu-Cercel a făcut referire la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a solicitat efectuarea testelor pentru depistarea COVID 19. Managerul Institutului “Matei Balş” a arătat că este necesară testarea cadrelor medicale şi a pacienţilor, dar şi a populaţiei, pentru a şti dacă aceasta “este sănătoasă, dacă este infectată în momentul de faţă sau dacă a trecut prin infecţia” cu acest virus.

“Şi, dintr-o dată, aceste trei informaţii vor schimba complet modalitatea de abordare a problematicii acestei pandemii în viitorul imediat următor. Contextul este acesta: 80% din forme sunt forme uşoare şi medii de boală. Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu. Dar consumându-se la domiciliu, înseamnă că îi şi infectează pe cei din jurul zonei respective, motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital la casa omului, să văd despre ce este vorba acolo, să îl testez şi, dacă îl găsesc pozitiv, să îl şi tratez şi să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”, a spus el.

Streinu-Cercel a subliniat că, în lipsa screening-ului, formele uşoare pot să treacă nedetectate, generând formele ulterioare de infecţii severe.

El a mai precizat că ministrul Sănătăţii şi-a acordat avizul pentru acest proiect şi a subliniat că este vorba despre un studiu “cu valoare ştiinţifică”, nu despre o simplă testare.

Streinu-Cercel a declarat că testarea se va face şi în funcţie de categoriile de vârstă, existând următoarele grupe: 0-19 ani, 20-44 de ani, 45-64 de ani, 65-79 de ani, peste 80 de ani. “Vom aplica două tipuri de teste. Un tip de test rapid pentru decelarea anticorpilor – şi acest test rapid ne trebuie în acest moment pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecţia cu acest SARS COV 2. Şi unul de actualitate stringentă, respectiv un test rapid de antigen care să ne spună prezenţa în circulaţie la acest moment a virusului. (…) Nu vom mai duce persoanele de colo-colo să le plimbăm către spital, ci le vom trata la domiciliu, în aşa fel încât să închidem focarele acolo unde ele există”, a spus el.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” a mai precizat că în acest interval primăriile vor trebuie să spele spaţiile publice cu apă hiperclorinată. De asemenea, în urma testării se vor colecta date demografice, date clinice, dar şi privind istoricul de călătorii şi de contacte cu persoane confirmate cu COVID 19. În ce priveşte selectarea celor 10.500 de persoane, el a precizat că acest lucru va fi realizat de către statisticieni şi că eşantionarea ar urma să fie finalizată în aproximativ două zile. El a arătat că persoanele pot refuza testarea, dar că în acest fel ratează şansa de a afla dacă sunt infectate sau nu.

“În contextul în care găsim o persoană sau două persoane pe o scară, toată scara respectivă va intra într-o aşa zisă carantină şi vor fi asistaţi inclusiv de corpul medical. (…) Scările respective vor fi decontaminate de sus şi până jos, astfel încât să putem să ţinem lucrurile sub control. (…) Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă, pentru că toţi sunt potenţial infectaţi cu acest virus. Facem testări, îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi servicii de suport social din partea primăriei, presupun, sau a cui se va decide, iar noi ne facem treaba de doctori, iar în ziua a 14-a vom retesta persoanele respective”, a spus Streinu-Cercel.

Recoltarea se va face în stradă, în afara locuinţei, iar rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Cei care urmează să fie testaţi vor fi anunţaţi de către preşedintele asociaţiei de locatari sau de către poliţistul de proximitate.

Streinu-Cercel a menţionat că Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” a primit deja 13 maşini electrice de la Municipalitate, pentru transportul personalului medical care va efectua aceste teste. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.