„Arta pe înţelesul tuturor”: Mary Cassatt, o artistă de referinţă a impresionismului

Divertisment

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să participaţi la o nouă întâlnire din seria prelegerilor care se desfăşoară sub genericul „Arta pe înţelesul tuturor”, cu tema „Mary Cassatt. Prima femeie-pictor americancă din grupul impresioniştilor francezi”, care va fi susţinută de Oana Maria Ciontu, masterand în anul I la „Istoria artei şi filosofia culturii”, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Evenimentul va avea loc la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck (strada Vasile Alecsandri, nr. 16), sâmbătă 24 august 2019, ora 11.00.

Cuvântul de deschidere va aparţine doamnei Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului Bucureşti, Departamentul de Artă. În cadrul întâlnirii, va fi prezentat complicatul drum parcurs de o femeie-artist la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu atenţia îndreptată în principal spre Mary Cassatt, una dintre cele trei artiste de referinţă ale Impresionismului, alături de Berthe Morisot şi Marie Braquemond. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Parisul devine principalul centru cultural şi social al Europei, caracterizat de o atmosferă elegantă şi creativă datorată atât Expoziţiei Universale, cât şi noilor inovaţii urbane întreprinse de Napoleon al III-lea. De altfel, destinul acestor pictoriţe este asemănător celui avut de alte artiste românce remarcabile, precum Cecilia Cuţescu Storck, autoarea unor lucrări de referinţă create în Capitala Franţei.

În acest context, ajunge la Paris, din Statele Unite ale Americii, Mary Cassatt, o tânără dornică de a se elibera de canoanele rigide ale educaţiei artistice în stil academist, considerând că arta trebuie să se adapteze noii ere moderne. Temele picturale abordate de Mary Cassatt, acceptarea sa în grupul impresioniştilor, comenzile primite şi adaptarea la noua viaţă pariziană, vor fi câteva dintre subiectele abordate în această conferinţă.

Seria prelegerilor care se desfăşoară sub genericul „Arta pe înţelesul tuturor” sunt dedicate istoriei artei, sunt organizate în diferite unităţi muzeale din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti, se adresează publicului larg şi prezintă, într-o formă accesibilă, interactivă şi foarte dinamică, teme referitoare la importante colecţii de artă, maeştri ai picturii şi cele mai semnificative stiluri plastice, care au marcat istoria artei româneşti şi a celei universale. Conferenţiarii invitaţi sunt istorici de artă cu notorietate, dar şi tineri cercetători, toţi aceştia venind însă cu o abordare originală, plină de prospeţime, a unor teme consacrate.

Elena Olariu, iniţiatoarea acestei serii de prelegeri periodice, care tratează subiecte legate de istoria artei româneşti şi a artei universale, este director adjunct Artă, Restaurare, Conservare la Muzeul Municipiului Bucureşti şi autoare a numeroase articole şi cataloage de artă, fiind şi organizatoarea unor expoziţii de anvergură.

Oana Maria Ciontu este absolventă a Facultăţii de Istorie, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei, din cadrul Universităţii Bucureşti, cât şi a Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova. Şi-a completat studiile la Universitatea Saarland din Saarbrucken, Germania şi la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. Începând din septembrie 2019, Oana Maria Ciontu va urma un master de cercetare în artă şi cultură la Universitatea Leiden, Olanda. În prezent, desfăşoară un program de voluntariat în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, secţia Artă.

Accesul la conferinţă se face prin plata taxei de acces de 5 lei, care presupune posibilitatea de a vizita muzeul.

Explicaţie ilustraţie: Mary Cassat, „Fetiţă în fotoliu albastru”, 1878, ulei pe pânză, 129,8 x 89,5 cm, Galeria naţională de artă Washington (detaliu).
Eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Municipiului Bucureşti.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.