Având în vedere că în mediul online circula o petiţie referitoare la construirea staţiei de tratare de deşeuri municipale, Primăria Capitalei face următoarele

Social

PRECIZĂRI

Referitor la afirmaţia potrivit căreia instalaţia de valorificare energetică a deşeurilor va fi amplasată în sectorul 4, în zona CET Progresul, reiterăm faptul că locaţia acesteia Nu a fost încă decisă! Investiţia, care se va construi peste câţiva ani din fonduri europene, poate fi realizată pe raza Municipiului Bucureşti sau în alt judeţ, în deplina siguranţă pentru cetăţeni, respectând toate condiţiile de sănătate pentru populaţie şi protecţie a mediului. În acest monent, câteva posibile zone sunt analizate de specialişti.

Subliniem încă o dată că interesul pentru sănătatea bucureştenilor este unul prioritar!

Precizăm că Master-planul recent aprobat pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti are ca obiectiv tocmai să îmbunătăţească modul actual de colectare a acestora, să reducă volumul şi cantitatea deşeurilor depozitate (gropile de gunoi), să crească performanţa procesului de sortare şi să introducă noi procese (în concordanţă cu tehnologiile actuale) – de valorificare superioară a deşeurilor, atât în beneficiul locuitorilor, cât şi pentru respectarea angajamentelor pe care Capitala şi România şi le-au asumat în domeniu.

Viitoarea instalaţie de tratare energetica a deşeurilor este vitala pentru Capitala, fiind generată de situaţia gravă moştenită.

Subliniem faptul că, în prezent, în Municipiul Bucureşti, singura soluţie de eliminare finală a deşeurilor o reprezintă depozitele de deşeuri – soluţie mult mai poluantă faţă de instalaţiile de tratare termică, unde procesul de eliminare a emisiilor este controlat.

Această instalaţie, absolut necesară pentru Capitală şi inofensivă pentru sănătatea populaţiei va permite ca din tratarea deşeurilor municipale să producem curent electric şi energie termică. Vorbim aşadar despre o instalaţie cu dublu beneficiu: va scădea volumul deşeurilor pe care le depozităm, deci vom avea o mai bună abordare faţă de mediu şi, totodată, deşeurile vor fi transformate în combustibil. În prezent, există tehnologii moderne similare, utilizate deja cu succes în alte ţări europene.

Realizarea efectivă a proiectului presupune şi etape de consultare publică şi de obţinere a autorizaţiei de mediu, aşadar sunt prevăzute mecanismele legale prin care populaţia să fie informată şi consultată cu privire la această investiţie. Pe de altă parte, atât Master planul Municipiului Bucureşti, cât şi Planul naţional de Gestionare a deşeurilor au trecut, la rândul lor, prin etapele de consultare publică, înainte de a fi aprobate, aşadar este vorba despre informaţii care au fost aduse deja la cunoştinţa publicului, în mod oficial şi cu respectarea prevederilor legale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.