Capitala se va încălzi la iarnă în regim de avarie. În lipsa investiţiilor, RADET şi ELCEN se ceartă pe datorii

Social

Și în această iarnă, încălzirea bucureştenilor poate ajunge în zona de pericol. Așa susține adminitratorul special al ELCEN care avertizează că, dacă din conductele prea uzate ale RADET se va scurge prea multă apă, presiunea din rețea va scădea și apa caldă nu ar mai ajunge în apartamente. RADET, care este în pragul falimentului, și ELCEN, care este în insolvență, nu au reușit încă să ajungă la un acord în privința datoriilor, iar investițiile sunt aproape inexistente.

RADET, regia de termoficare a Capitalei, are pierderi de aproximativ 1300 de tone de apă pe oră. Asta în zile de toamna. Iarna trecută, scurgerile din conducte au atins recordul de 2000 de tone pe oră. Și nimeni nu poate garanta în acest moment că astfel de pierderi nu se vor repeta.

Rețeaua principala de țevi a RADET măsoră aproximativ 1.000 de km, din care 800 ar trebui înlocuiți. RADET susține căa  început să schimbe conductele care se află în situație critică: în total 20 de kilometri până la finalul acestei ierni. Ar fi un record pentru ultimii ani. Încă 200 de km ar urmă să între în licitație.

Risipa de apă este compensată de „Electrocentrale București”, producătorul de energie termică și electrică, prin livrări suplimentare. Un efort în plus pentru cele patru CET-uri vechi, cu tehnologie care nu a mai fost adusă la zi. De exemplu, CET Sud funcționează din 1964, iar CET Progresu din 1987.

CET Vest este singurul care a fost modernizat, în 2009. Dar două dintre cele patru centrale ale capitalei au grupuri oprite pentru reparații. sau pentru că nu mai respectă normele de poluare.

În plus, în prag de iarnă, nu este lămurită problema datoriilor dintre ELCEN și RADET.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.