În septembrie, sărbătorim filmul românesc!

Divertisment

În perioada 14 – 22 Septembrie 2019, DACIN SARA – Drepturi de autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual organizează evenimentul „Un secol de cinema românesc” la Bucureşti.

Timp de 9 zile, 14 săli bucureştene vor găzdui proiecţii în cadrul acestei sărbători a filmului românesc: sala Union, sala Eforie, sălile ARCUB, sălile CREART, sala Muzeului Ţăranului Român, sălile Muzeului Naţional al Literaturii Române, sala Tinerimea Română, sălile Bibliotecii Naţionale etc.

Filmele selectate sunt creaţii reprezentative pentru şase generaţii de cineaşti români, de la generaţia lui Aristide Demetriade şi Constantin Brezeanu cu Războiul de Independenţă, continuând cu generaţiile de aur ale făuritorilor de şcoală până la generaţiile actuale ale multipremiaţilor la marile festivaluri internaţionale. Lista proiecţiilor este completată de o serie de filme documentare de referinţă ante- şi post revoluţionare şi de o selecţie de filme pentru copii.

Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19 până dimineaţa următoare, la Muzeul Ţăranului Român va avea loc Noaptea filmului studenţesc. În paralel, în aceeaşi locaţie, va avea loc concursul cu premii Un minut de film cu telefonul, deschis tuturor doritorilor de a participa.

Multe alte evenimente şi surprize vor fi pregătite pentru iubitorii de film în general, şi de film românesc în special. 

Proiect organizat cu sprijinul: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Municipiului Bucureşti, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaştilor din România (UCIN).

Evenimentul este o iniţiativă originală a DACIN SARA, care şi-a propus să prezinte pe plan naţional şi internaţional bogăţia şi diversitatea cinematografiei româneşti, fiind o componentă a proiectului „Un secol de cinema românesc” ce a debutat în anul 2017 la Cinemateca Portugheză din Lisabona şi s-a desfăşurat pe tot parcursul anului 2018, în Spania, la Madrid, Cordoba, Almeria, Sevilla şi Granada, în Olanda, la Haga, în Franţa, la Nisa, în Uruguay, la Montevideo, urmând să continue şi în cursul acestui an în Chile, Peru, Argentina.

Pentru mai multe detalii puteţi consulta site-ul evenimentului www.unsecoldecinema.ro si adresa de Facebook

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.