Peste 900 de locuri de cazare pentru persoanele fara adapost de pe raza municipiului Bucuresti

Social

Conform dispozitiilor Primarului General, Gabriela Firea, in aceasta perioada, Primaria Capitalei, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Politia Locala, deruleaza un program intensiv de identificare si cazare a persoanelor fara adapost din Capitala.

Primarul General, Gabriela Firea:

„Conform estimarilor specialistilor in asistenta sociala, in Bucuresti exista in jur de 900 de persoane fara adapost, iar capacitatea noastra de cazare, a autoritatilor locale, este in prezent de 959 de locuri in peste 7 locatii – ceea ce inseamna ca avem locuri de cazare suficiente, pentru toate persoanele fara adapost!

In aceasta perioada dificila avem datoria legala si morala de a-i ajuta pe acesti oameni. Astfel, centrele sociale ale Primariei Capitalei, cu o capacitate totala de 367 de locuri, vor oferi cazare permanenta persoanelor fara adapost de pe raza municipiului Bucuresti si, pentru suplimentarea acestora, DGASMB a inchiriat 4 spatii de cazare cu un numar total de 412 locuri si a infiintat un nou centru special dedicat femeilor, cu o capacitate de 23 de locuri. Alte 180 de locuri sunt la nivelul sectoarelor.

In centrele de cazare permanenta se ofera trei mese pe zi, produse de igiena personala, ceai si cafea, supraveghere de catre personalul DGASMB, precum si consiliere psiho-sociala.

Fac un apel catre toti bucurestenii ca ne pot sesiza prezenta persoanelor fara adapost pe strada, la numarul scurt 021.9524 sau online, prin intermdiul aplicatiei Social Alert, disponibila pentru Android si Ios”.

Apel catre companii pentru asigurarea celor necesare centrelor sociale

In aceste centre se organizeaza sesiuni de instruire pentru personal si beneficiari despre masurile de preventie, se monitorizeaza temperatura celor cazati si se distribuie substante dezinfectante si produse de igiena personala.

Reamintim ca firmele, fundatiile sau ONG-urile care doresc sa ajute in derularea acestor activitati de cazare permanenta pot trimite obiecte de igiena personala, articole de imbracaminte precum si alimente de baza.

Potrivit reprezentantilor DGASMB, care administreaza aceste centre, este nevoie de articole precum sapun, sampon, gel de dus, aparate de ras, deodorant, spuma de ras, pijamale, papuci de casa, treninguri, sosete/lenjerie intima, haine de schimb noi, ceai, zahar, cafea, sucuri si pahare, precum si ziare, reviste, jocuri.

Centrul de primire donatii se afla la Arena Nationala – bd Basarabia 37-39.

NOTA

Cele 959 de locuri de cazare pentru persoanele fara adapost din municipiul Bucuresti sunt in:

1.Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulti Sf. Ioan: 270 locuri.

Desi acest centru detine o capacitate mai mare de cazare, s-a decis limitarea numarului de locuri in aceasta perioada, pentru o mai buna monitorizare a beneficiarilor si o mai buna gestionare a masurilor anti-coronavirus. Incepand cu data de 25 martie 2020, acest centru se va izola, nemaifiind permisa intrarea unor beneficiari noi, persoanele deja cazate intelegand nevoia acestei izolari.

  1. Adapost temporar Odesa: 74 locuri.

Desi initial acest adapost de noapte era prevazut a fi inchis odata cu incalzirea vremii, s-a decis mentinerea lui cel putin pana la intrarea in curba descendenta a infectarilor cu corona virus.

  1. Adapost femei: 23 locuri.
  2. Unitate hoteliera 1: 74 locuri.

5.Unitate hoteliera 2:121 locuri.

6.Unitate hoteliera 3: 117 locuri.

  1. Unitate hoteliera 4: 100 locuri

Plus inca 180 de locuri la nivelul sectoarelor.

In ceea ce priveste numarul persoanelor fara adapost din Bucuresti, va informam ca, intrucat ultimele estimari privind numarul persoanelor fara adapost din Capitala au fost realizate in anii 2000, inca de la inceputul anului 2020 Primaria Capitalei, prin intermediul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Politia Locala a municipiului Bucuresti, in colaborare cu Politia Capitalei, a intreprins o ampla actiune de identificare a acestora.

In acest sens, au fost colectate datele privind numarul persoanelor fara adapost din toate adaposturile publice existente in perioada ianuarie-martie 2020 (sector 1, 2, 3, 4, 6 si Primaria Capitalei) la care s-a adaugat numarul persoanelor aflate in monitorizarea echipelor de urgenta permanenta care nu au accesat serviciile de adapost de noapte, preferand sa ramana in strada chiar si pe perioada iernii, care anul acesta a fost foarte blanda.

Astfel, la inceputul lunii martie 2020 erau 822 persoane fara adapost, dupa cum urmeaza:

  • 179 persoane in adaposturile D.GA.S.P.C. de sector (1,2.3,4,6),
  • 294 persoane in adaposturile finantate de Primaria Capitalei (Complex Integrat de Servicii Sociale pentru Adulti Sf. Ioan si Adapost temporar Odesa),
  • 349 persoane pe strada.

Estimarile echipelor de urgenta de specialitate arata ca este posibil sa existe maxim 10% din numarul total de persoane care sa nu fi fost niciodata identificate, monitorizate sau intalnite pe strada si astfel sa nu fie incluse in numaratoare.

Din totalul persoanelor din evidenta, 20% sunt femei si 50% au avut ultimul domiciliu pe raza municipiului Bucuresti, diferenta de 50% provenind din alte judete ale tarii.
In luarea in evidenta au fost numarate persoanele care corespund definitiei pe care o propune Federation Europeenne d’Associations Nationales Travaillant avec les Sans-Abri (FEANTSA) – Federatia europeana a asociatiilor nationale care lucreaza cu persoanele fara adapost si Observatorul European al PAFA, respectiv orice persoana care este incapabila sa acceada sau sa mentina un adapost personal adecvat prin propriile mijloace, sau orice persoana care este incapabila sa se mentina intr-o locuinta personala in ciuda ajutorului serviciilor sociale. (www.feansa.org). Adica acele persoane care dorm pe banci, pe trotuare in fata magazinelor, in parcuri, in scari de bloc, in mijloacele de transport in comun, in canalele subterane si nu cele care au resurse de a-si gasi un adapost, fie el si improvizat (baraci sau locuinte insalubre).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.