Radiografia Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” la început de nouă stagiune

Divertisment

Anul 2022 nu părea să aducă nimic bun Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, care abia îşi revenea după pierderile, atât de neaşteptate, ale lui Ion Caramitru şi Ioan Onisei de la conducerea instituţiei În februarie începea şi războiul din Ucraina, cu toată trena de efecte devastatoare, nu doar asupra stării de spirit a românilor, ci şi asupra contextului economic, cu implicaţii în viaţa cotidiană Cui îi mai ardea de teatru!?

În pofida tuturor greutăţilor şi adversităţilor (dar şi a adversarilor), Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” şi-a onorat condiţia de primă scenă a ţării şi, după primele 8 luni ale anului 2022, poate ieşi la raport cu un bilanţ mai mult decât bogat!

În 7 februarie 2022, directorul artistic Mircea Rusu – obligat de context să îşi asume din mers inclusiv atribuţiile de manager interimar – anunţa în cadrul unei conferinţe de presă un program repertorial ambiţios pentru întregul an 2022, cu 10 titluri de noi producţii ce urmau să poarte semnătura unor regizori de prestigiu şi cu distribuţii care implicau aproape toată trupa de actori ai TNB. În momentul apariţiei acestui comunicat de presă, 4 din producţiile anunţate la început de an au ieşit deja la rampă, alte 4 sunt gata să fie prezentate în premieră în lunile septembrie şi octombrie, iar până la sfârşitul anului sunt în pregătire încă 2 spectacole. *

Pariu câştigat? Da, fără îndoială: cu preţul eforturilor imense ale tuturor actorilor, ale oamenilor de la atelierele TNB şi ale celor din corpul tehnic – implicaţi în realizarea, la termenele anunţate, a unor spectacole care au întrunit atât sufragiile publicului, cât şi pe cele ale criticii de specialitate, asigurând săli pline încă de la primele reprezentaţii! Le mulţumim cu asupră de măsură!
Tot în acest an 2022, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, a lansat, în ianuarie, cea de a VIII ediţie a programului 9G la TNB (Noua Generaţie) cu un nou Regulament de desfăşurare, mult mai ofertant pentru tinerii artişti, a organizat o nouă stagiune estivală la Amfiteatrul în aer liber de pe acoperişul teatrului şi a organizat o serie de ateliere şi workshopuri: atelierul de Scriere Dramatică, coordonat de dramaturgul şi scenaristul Mimi Brănescu, workshopul de scenografie Helmut Sturmer & Corina Grămoşteanu şi atelierul teatral „Despre puterea secretă a cuvintelor”, sub conducerea regizorului Victor Ioan Frunză.

În plan internaţional, anul 2022 a adus Teatrului Naţional I.L. Caragiale participarea la prestigiosul Festival Internaţional de Teatru Kontakt de la Torun (Polonia) cu spectacolul lui Radu Afrim TREI SURORI, un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, prezentat în 26 mai pe moderna scenă a Centrului Cultural Jordanki.

Teatrul Naţional I.L. Caragiale a fost gazda Teatrului Naţional Habima din Tel Aviv care a prezentat în iunie spectacolul Familia unui neam de Nava Semel, marcând Ziua Naţională a Israelului prin acest turneu organizat sub auspiciile Ambasadei Israelului la Bucureşti.

Iar în 25 şi 26 septembrie 2022, Teatrul Naţional I.L. Caragiale va participa , alături de alte 17 teatre naţionale de pe ambele maluri ale Prutului, la a VII-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, cu spectacolele D’ale carnavalului, Casa de la ţară şi Noaptea lui Helver.

Chiar dacă „interimatul” pare să fie încă marca instituţiei, ceea ce se întâmplă concret pe scenele şi în sălile de spectacol sau în foaierele expoziţionale ale TNB nu lasă să se întrevadă această plutire (temporară, sperăm!) pe valurile incertitudinii.

Pentru că, până la urmă, singura noastră prioritate este aceea de a nu ne dezamăgi spectatorii, doritori să îi vadă pe artişti pe scenă seară de seară şi să îi aplaude, iar aceste aplauze sunt unica răsplată pe care aceştia o aşteaptă şi care le bucură sufletul.
Să îi aplaudăm, aşadar, începând cu 10 septembrie 2022, când o nouă stagiune începe la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti !

* Premiere anunţate în cadrul Conferinţei de presă din 7 februarie 2022 (şi realizate până la sfârşitul stagiunii 2021-2022):

8, 10 aprilie – TITANIC VALS de Tudor Muşatescu, regia DAN TUDOR
Sala Ion Caramitru
https://www.tnb.ro/ro/titanic-vals-2022

16-17 aprilie – CASA DE LA ŢARĂ de Donald Margulies, regia CLAUDIU GOGA
Sala STUDIO
https://www.tnb.ro/ro/casa-de-la-tara

30 aprilie-1 mai – PĂRINŢI ŞI COPII, după Turgheniev, de Brian Friel. Regia VLAD MASSACI
Sala Ion Caramitru
https://www.tnb.ro/ro/parinti-si-copii

14-15 mai – PESCĂRUŞUL de Cehov, regia EUGEN JEBELEANU
Sala Ion Caramitru
https://www.tnb.ro/ro/pescarusul-2022

Premiere în septembrie şi octombrie 2022 (stagiunea 2022-2023):
10, 11 septembrie (avanpremieră), 28 septembrie (premieră) – MAŞINĂRIA: Musicalul, libret de Jason Loewith şi Joshua Schmidt, după piesa „The Adding Machine” de Elmer Rice, regia ALEXANDER HAUSVATER, scenografia Adina Mastalier.
Traducere: Geanina Jinaru-Doboş
https://www.tnb.ro/ro/masinaria-musicalul

În premieră absolută în România, în regia unuia dintre cei mai importanţi regizori, Alexander Hausvater, Maşinăria. Musicalul este un musical „noir”, incitant şi comic, o poveste despre preţul sufletului omenesc, susţinută de partitura obsedantă a lui Joshua Schmidt, cu influenţe gospel, operă, jazz şi rock and roll.

Coproducţie cu Asociaţia Centrul Român pentru Educaţie Artistică şi Socială CREAS, Producător Victor Bucur.
Sala STUDIO

17-18 septembrie – EXIL, spectacol de ALEXANDRA BADEA (text şi regie)
Scenografia: Cosmin Florea
https://www.tnb.ro/ro/exil
Alexandra Badea: dramaturg şi regizoare cu o carieră prodigioasă în Franţa (Marele Premiul pentru Dramaturgie 2013, Cavaler al Artelor şi Literelor, colaborator al Theâtre National de la Colline din Paris)
Sala Ion Caramitru (Pagina de site a spectacolului, în construcţie).

21 septembrie (dată estimată) – CEI DREPŢI, adaptarea după Albert Camus şi regia MIHAI MĂNIUŢIU. Decorul Adrian Damian. Costume Luiza Enescu.
Traducerea : Marcel Aderca.
Cu: Marius Manole, Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Raluca Aprodu, Mirela Oprişor, Ciprian Nicula
Sala STUDIO
https://www.tnb.ro/ro/cei-drepti

4,5 octombrie (date estimate) – BOLTA CEREASCĂ de Lucy Kirkwood, regia GELU COLCEAG, scenografia Lililana Cenean, Ştefan Caragiu
Traducerea : Andrei Marinescu
https://www.tnb.ro/ro/bolta-cereasca
Sala ATELIER

Premiere până la sfârşitul anului 2022:
CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard, regia ALEXANDRU DABIJA, scenografia arh. Gabi Albu
cu Marcel Iureş si actori ai TNB : Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Andone, Victoria Dicu (remake al unui spectacol de la Teatrul Act)
Sala STUDIO (Pagina de site a spectacolului, în construcţie)

ACT VENEŢIAN de Camil Petrescu, Regia ALEXA VISARION, Scenografia Viorica Petrovici
Cu Richard Bovnoczki şi Mirela Oprişor
Sala ATELIER (Pagina de site a spectacolului, în construcţie).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .