Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București

Social

Urmare apariției cazurilor confirmate de SARS-CoV-2 pozitiv în centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoane dependente, atât din randul personalului medical și de îngrijire cât și din cadrul persoanelor internate, personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București a efectuat un control în data de 24.05.2020.

În urma acțiunii de control, au fost constatate următoarele:

– Au fost identificate 75 de persoane (atât din randul personalului angajat al centrului cât și din rândul beneficiarilor) confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2;

– Nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar și administrativ, toate măsurile care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfecției terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spații special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice).

Au fost recomandate următoarele masuri:

1. Respectarea, în continuare, a măsurii de limitare a internărilor precum și interzicerea vizitelor aparținătorilor.

2. Supravegherea zilnică, clinică și epidemiologică, atât a beneficiarilor din cămin cât și a personalului, cu monitorizarea temperaturii și a simptomtologiei, cu anunțarea telefonică imediată la DSPMB, cu repetarea exsudatelor nazale și faringiene la apariția simptomelor.

3. Cohortarea, dupa testare, a suspecților în saloane/dormitoare și izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei.

4. Intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție precum și efectuarea curățeniei terminale/dezinfecției terminale, inclusiv prin nebulizare, atât în saloane/dormitoare cât și în spațiile comune.

5. Reinstruirea personalului cu privire la obligativitatea purtării echipamentului de protecție.

6. Actualizarea procedurilor specifice, în conformitate cu metodologia supravegherii infecției cu COVID-19

Pentru neinstituirea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile, a fost aplicată amenda contravențională, persoanei responsabile, conform prevederilor HG nr. 857/2011, în valoare de 20000 lei.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.