Începe Bucharest International Dance Film Festival

Divertisment

5 zile de film de dans, proiecţii speciale, filme de arhivă şi competiţii cinematografice

Miercuri, 4 septembrie 2019, începe cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival, găzduit de şase spaţii din Capitală. 5 zile de proiecţii speciale, cine(dans)concert cu filme de arhivă, competiţii de scurtmetraje şi masterclass-uri cu invitaţi de renume.

Tema celei de-a cincea ediţii a BIDFF – The Network/ Reţeaua – arată o maturizare a festivalului şi marchează începutul unei noi faze de dezvoltare, atât prin integrarea în programarea oficială a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artişti vizuali, animatori şi muzicieni, cât şi prin iniţierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice care se află în prima fază de creaţie.

And Then We Danced, o co-producţie Suedia-Georgia-Franţa din 2019, în regia lui Levan Akin, care reprezintă totodată propunerea Suediei la Premiile Oscar, este filmul ce va deschide cea de-a cincea ediţie a BIDFF şi care va rula în prezenţa protagonistului Levan Gelbakhiani şi a producătoarei Ketie Danelia.

Un portret al unei societăţi conservatoare care-şi îndepărtează sau ignoră cetăţenii care nu urmează „tradiţia”, And Then We Danced spune povestea lui Merab, un dansator care încearcă din răsputeri să se remarce în ansamblul naţional din care face parte şi să-şi croiască un viitor mai bun care să-l plaseze deasupra mediocrităţii şi a sărăciei care-l înconjoară. And Then We Danced reprezintă debutul în lungmetraj al tânărului Levan Gelbakhiani, căruia acest rol principal (Merab) i-a adus recent premii la festivalurile de film de la Sarajevo şi Odessa.

Pe lângă cele 43 de scurtmetraje, din 18 ţări de pe întreg mapamondul, care au intrat în cele 3 competiţii – internaţională, naţională şi cea dedicată musicalurilor – mai pot fi urmărite în cadrul festivalului o serie de evenimente unice în peisajul cinematografic românesc:

Midnight Specials – o radiografie a filmului de dans, prezentată prin 16 producţii de arhivă realizate între 1927 şi 1972, într-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti. Programul sprijinit de Conceptual Lab a fost curatoriat în parteneriat cu Arhivele Dansului: deschis pentru (re)inventar(e)! Proiectul iniţiat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi co-finaţat prin AFCN cuprinde materialele filmografice din arhiva ANF. Curatorii secţiunii sunt: Corina Cimpoieru, Arhiva CNDB, şi Bogdan Movileanu, redactor ANF.

„Într-un cadru familiar – ALB \ NEGRU – Karpov not Kasparov vor comenta sonor momente de mişcare statică, transformate în dans, câte optsprezece cadre pe secundă, din diferite contexte istorice româneşti. Pe lângă filmul de dans Lache în harem, care o are în rolul principal pe celebra balerină Irinel Liciu, playlistul mai conţine momente ca: Ecran coregrafic\ Ne-au vizitat ţara\ Din toată lumea\ Culturale\ Actualitatea artistică\ Soli ai artei din ţări prietene\ momente din emisiuni TV. Plus inconfundabilul tovarăş Nicolae Ceauşescu, comandantul suprem, în calitate de spectator al dansului.” – Karpov not Kasparov

Intrarea la evenimentul de pe 4 septembrie, ora 21.00, de la Centrul Naţional al Dansului, este gratuită!

Love in the Age of the Virtual – 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenţi pentru cei ce vor să descopere ce mai înseamnă iubirea în epoca virtuală, când totul se transformă în numere şi biţi. Selecţia curatoriată de Ioana Bogdana şi Eva Todică de la Super – Festival vă invită într-o lume specială, în care fiecare mişcare are un sens aparte, pe 6 septembrie, de la ora 16:00, la Cinema Muzeul Ţăranului. Bilete disponibile prin Eventbook:
https://eventbook.ro/film/bilete-bidff-2019-love-in-the-age-of-the-virtual

Corporealities – cinci filme cu cinci tipuri de limbaj fizic ce acoperă o plajă de emoţii şi situaţii care se întinde de la experienţa amară a singurătăţii la hiperactivitatea din jungla modernă a finanţelor, de la relaţiile de familie şi între generaţii la comunităţile post-internet. Evenimentul realizat cu susţinerea CINEDANS şi curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival are loc pe 7 septembrie de la ora 20:00 la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

BILETE: https://www.kompostor.ro/evenimente/10503-corporealities-bidff-5

Cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans FIVER rulează pe 7 septembrie, de la ora 16:00, la LINOTIP – Centru independent coregrafic. Curatoriată de Samuel Retortillo, directorul FIVER, selecţia este o prezentare a operelor cinematografice în care mişcarea este piatra de temelie a operelor dramaturgice. Un eveniment prezentat de Institutului Cervantes din Bucureşti.

3 masterclass-uri deschise publicului în cadrul E X P A N D – laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice: 
Lecture Andy Wood , unul dintre cei mai renumiţi creatori de film de dans, recunoscut pentru estetica sa minimală şi arhitecturală – joi, 5 septembrie, ora 15.00, la Apollo111 Teatrul

Lecture Claudia Kappenberg, artistă activă în spectacole şi media – sâmbătă, 7 septembrie, ora 10.00 la Apollo111 Teatrul

Masterclass Peter Schneider, producător de teatru şi film american, primul preşedinte al Studiourilor Walt Disney (1985 – 1999) – duminică, 8 septembrie, ora 11.00, la Apollo111 Teatrul.

Festivalul se încheie cu proiecţia filmului documentar Maguy Marin: L’urgence d’Agir în regia lui David Mambouch care prezintă viaţa lui Maguy Marin – unul dintre cei mai importanţi coregrafi de pe scena mondială. TRAILER: YouTube, Vimeo 

Spotul oficial #BIDFF5: http://bit.ly/BIDFF5TRAILER

Evenimentele se vor desfăşura la Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Fabrica Gastropub, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Apollo 111 şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 4 – 8 septembrie, în şase locaţii din Bucureşti. 

BIDFF este un proiect cultural organizat de Asociaţia Tangaj Dance şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Proiectul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei, Conceptual Lab, ADFR – Asociaţia pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, Ambasada Suediei la Bucureşti, Institutul Balassi (Institutul Maghiar din Bucureşti) şi susţinut de DHL, Cărtureşti, Techir şi Alira. 

Ediţia a V-a a BIDFF este organizată în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Institutul Cervantes la Bucureşti, Super – Festivalul de filme făcute de adolescenţi, Bucharest International Experimental Film Festival, Cinedans Amsterdam (Cinedans on tour), Fiver International Screendance Movement, Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Fabrica Gastropub, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Apollo 111.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.